Al Jaber ayrıca, fosil yakıtların kademeli olarak ortadan kaldırılmasının, “dünyanın mağaralara geri götürülmesi istenmediği sürece” sürdürülebilir kalkınmaya olanak sağlamayacağını söyledi.

Bilim insanları bu yorumların “inanılmaz derecede endişe verici” ve “iklim inkârına vardığını” ve ayrıca BM Genel Sekreteri António Guterres‘in tutumuyla çeliştiğini söyledi.

Guardian ve İklim Raporlama Merkezi’ne göre; Al Jaber bu yorumları, 21 Kasım’da canlı yayınlanan bir çevrimiçi etkinlik sırasında, Elders grubunun başkanı ve BM‘nin eski iklim değişikliği özel temsilcisi Mary Robinson‘un sorularını yanıtlarken yaptı.

Dubai’de Cop28’i yönetmesinin yanı sıra Al Jaber aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri‘nin devlet petrol şirketi Adnoc‘un da CEO’su ve birçok gözlemci bunu ciddi bir çıkar çatışması olarak görüyor.

100’den fazla ülke halihazırda fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını destekliyor ve Cop28’in nihai anlaşmasında bunun mu yoksa “aşamalı olarak azaltma” gibi daha zayıf bir dilin mi kullanılacağı zirvenin en çok tartışılan konularından biri ve bu zirvenin başarısının temel belirleyicisi olabilir. Fosil yakıt emisyonlarını sıfıra indirmek ve hızla kötüye giden iklim etkilerini sınırlandırmak için derin ve hızlı kesintilere ihtiyaç var.

Al Jaber, Robinson ile She Changes Climate etkinliğinde konuştu. Robinson bu programda şunları söyledi:

“Kadınlara ve çocuklara herkesten daha fazla zarar veren mutlak bir krizin içindeyiz… ve bunun nedeni henüz fosil yakıtları aşamalı olarak durdurma taahhüdünde bulunmamış olmamız. Cop28’in alabileceği tek karar budur ve birçok açıdan, Adnoc’un başkanı olduğunuz için, bunu daha inandırıcı bir şekilde alabilirsiniz.”

Al Jaber is buna yanıt olarak şu ifadeleri kullandı:

“Ayık ve olgun bir konuşma yapmak için bu toplantıya gelmeyi kabul ettim. Alarm veren herhangi bir tartışmaya hiçbir şekilde katılmıyorum. Fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasının 1.5C’ye ulaşılmasını sağlayacağını söyleyen ne bir bilim ne de bir senaryo var.”

Robinson ise Al Jaber’e cevaben “Şirketinizin gelecekte çok daha fazla fosil yakıt yatırımı yapacağını okudum” ifadelerini kullandı. Al Jaber’in buna yanıtı ise şu oldu:

“Önyargılı ve yanlış olan kendi medyanızı okuyorsunuz. Ben size yetkili kişinin ben olduğumu söylüyorum.

‘Yol haritasını gösterin’

Akabinde Al Jaber şu ifadeleri kullandı:

“Lütfen bana yardım edin, dünyayı mağaralara geri götürmek istemiyorsanız, sürdürülebilir sosyoekonomik kalkınmaya olanak tanıyacak bir şekilde fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına yönelik yol haritasını gösterin.

Parmakla göstererek ya da dünyada halihazırda yaşanmakta olan kutuplaşma ve bölünmeye katkıda bulunarak iklim sorununun çözümüne yardımcı olabileceğinizi sanmıyorum. Bana çözümleri gösterin. Parmakla göstermeyi bırakın. Kesin şunu.”

Bakanlık tarafından İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu Bakanlık tarafından İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu

‘Bilim net: 1.5C sınırı ancak fosil yakıtlar olmadan mümkün’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ise Cop28 delegelerine yönelik olarak 1 Aralık’ta şunları söylemişti:

“Bilim net: 1.5C sınırı ancak tüm fosil yakıtları tüketmeyi nihai olarak durdurursak mümkün. Azaltmak değil, hafifletmek değil. Net bir zaman çerçevesi ile aşamalı olarak durdurmak.”‘Görüşü ikim inkarına varıyor’

Guardian‘ın aktardığına göre; Climate Analytics‘in CEO’su Bill Hare ise şunları söyledi:

“Bu olağanüstü, açıklayıcı, endişe verici ve kavgacı bir görüş alışverişi. ‘Bizi mağaralara geri göndermek’ fosil yakıt endüstrisinin en eski kinayesi: iklim inkârına varıyor.”

Hare, “Al Jaber 1.5C’lik bir yol haritası istiyor – bunu önemseyen herkes Uluslararası Enerji Ajansı‘nın yeni fosil yakıt gelişimi olamayacağını söyleyen en son net sıfır emisyon senaryosunda bulabilir. Bilim kesinlikle açık [ve] bu kesinlikle yüzyılın ortasına kadar tüm insanlığın yaşamını iyileştirecek bir aşamalı terk anlamına geliyor” dedi.‘Bu, yadsınamaz bir gerçek’

İklim Krizi Danışma Grubu Başkanı ve Birleşik Krallık’ın eski baş bilim danışmanı Prof Sir David King, ise şu ifadeleri kullandı:

“Cop28 başkanının fosil yakıtların kullanımını savunduğunu duymak son derece endişe verici ve şaşırtıcı. Küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlandırmak için hepimizin karbon emisyonlarını hızla azaltmamız ve en geç 2035 yılına kadar fosil yakıt kullanımını aşamalı olarak durdurmamız gerektiği yadsınamaz bir gerçek. Bunun alternatifi insanlık için yönetilemez bir gelecektir.”

‘Bu Cop28 için korkunç bir miras olacak’

Birleşik Krallık’taki Imperial College London‘dan Dr. Friederike Otto ise şunları söyledi:

“İklim değişikliği bilimi onlarca yıldır açık: fosil yakıtları tüketmeyi bırakmamız gerekiyor. Cop28’de fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmaması, milyonlarca savunmasız insanı daha iklim değişikliğinin ateş hattına sokacaktır. Bu Cop28 için korkunç bir miras olacak.”

Otto ayrıca fosil yakıtların yoksul ülkelerin kalkınması için gerekli olduğu iddiasını da reddederek Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) son raporunun “BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine mevcut fosil kaynaklı yüksek emisyonlu ekonomilerin devam ettirilmesiyle ulaşılamayacağını gösterdiğini” söyledi ve fosilsiz bir dünyaya geçişin getireceği muazzam ortak faydalar olduğunu belirtti.

Editör: Halide Tonga