BM 28. İklim Değişikliği Konferansı (COP28), dün Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde başladı. Bu yıl 28’incisi düzenlenen konferansta iklim değişikliği karşısında alınabilecek önlemler değerlendirilecek.

COP28‘in ikinci günü, liderlerin konuşmalarıyla başladı. Konferansın açılışında konuşan COP28 Başkanı Sultan Ahmet El Caber, ülkelerin kalkınma ve iklim eylemleri arasında seçim yapmak zorunda kalmaması gerektiğini söyledi. Gelecek iki haftanın son derece önemli olduğunu belirten El Caber, “Dünyaya güzel haberler verelim” dedi.

Lula da Silva: İnsanlık kuraklıktan acı çekiyor
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, konferanstaki konuşmasında dünyanın somut eylemlere ihtiyacı olduğunu vurguladı. “İnsanlık kuraklıktan acı çekiyor” ifadelerini kullanan Lula da Silva, “Gezegeni düzeltmeye kararlı kaç dünya lideri var?” sorusunu yöneltti.

Kral Charles: Olması gerekenden çok uzağız, endişe verici

Kral Charles, konferanstaki konuşmasında hayatının büyük bölümünü küresel ısınma, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı nedeniyle dünyanın karşı karşıya olduğu tehditleri anlatmaya çalışarak geçirdiğini söyledi: “Bazı önemli ilerlemeler kaydedildi, ancak olması gerekenden çok uzaktayız. Endişe verici. ” Charles III, doğanın onarılmasının insanlığın hayatta kalması açısından önem taşıdığını belirtti.

“Rekorlar artık o kadar sık kırılıyor ki, belki de bunların bize söylediklerine karşı bağışıklık kazanıyoruz” diyen Kral Charles, iklim değişikliğiyle mücadelenin herkesin işi olduğunu belirterek konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Dünya bize ait değil, biz Dünya’ya aitiz”

30 milyar dolarlık fon

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid, “Küresel iklim çözümleri” için 30 milyar dolarlık bir fon oluşturduklarını açıkladı. Zayid, fonun özellikle iklim finansmanı açığını kapatmak üzere tasarlandığını vurguladı.

Dün ülkeler, yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmalarına yardımcı olacak kayıp ve zarar fonunun faaliyete geçirilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.  Anlaşma konferansın son gününe kadar onaylanmayacak, ancak birçok delege fonu olumlu karşıladı. Bu fon, iklim felaketlerinden en kötü etkilenen ülkelere maddi yardım aktarımı sağlayacak.

‘Gerçek zamanlı iklim yıkımı’

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, açılış konuşmasında dünya liderlerini “adım atmaya” çağırdı, “İklim yıkımını gerçek zamanlı olarak yaşıyoruz” dedi. Guterres ayrıca deniz seviyelerindeki yükseliş ve deniz yüzeyi sıcaklıklarının da rekor seviyelere ulaştığını ekledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün zirvenin ilk gününde de bir konuşma yapmış; “Daha birkaç gün önce Antarktika’nın eriyen buzları üzerindeydim. Bir süre önce de Nepal‘in eriyen buzulları arasındaydım. Bu iki nokta birbirinden çok uzakta ama krizde birleşiyor” demişti.  Bunun iklimin yenildiği bir hastalık olduğunu söyleyen Guterres, dünya liderlerine “Sadece sizin iyileştirebileceğiniz bir hastalık” diye seslenmiş;   “İnsanlığın kaderi tehlikede” vurgusunu da tekrarlamıştı.

Bakanlık tarafından İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu Bakanlık tarafından İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu

COP28 Başkanı: Kutup yıldızımızı asla gözden kaçırmayın

COP28 Başkanı Sultan Ahmet El Jaber ise  açılış konuşmasında birçok ulusal petrol şirketinin 2050 yılı için net sıfır hedeflerini benimsediğini kaydederek “Ezber bozan bu yolculuğa katılmaya yönelik adım attıkları için minnettarım. Ancak bunun yeterli olmadığını söylemeliyim ve daha fazlasını yapabileceklerini biliyorum” dedi. El Caber, “Kutup yıldızımız olan 1,5 dereceyi asla gözden kaçırmayın” diye konuştu.

Erdoğan da BAE’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılmak için BAE’ye gitti. Erdoğan’ın zirvede bazı liderlerle ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

Editör: Halide Tonga