Sanayileşme öncesine kıyasla uzun vadeli ısınma şu an için 1,1 ve 1,2 derece civarında. Ancak son araştırmalara göre 2100’e kadar dünyanın 2,4 ve 2,7 derece kadar ısınabileceği öngörülüyor.
Peki bunun üstesinden nasıl gelebiliriz? Şimdiye kadar düzenlenen 27 iklim zirvesinin 28. yılında neler farklı olabilir? Başka seçeneklerimiz var mı? Tüm bu soruları soruyor olabilirsiniz.
COP28'e bu yıl yaklaşık 70 bin kişinin katılması bekleniyor. İklim zirvesinin gündemindeki konulardan bazıları şöyle:
-Fosil yakıt kullanımının azaltılması ve sonlandırılması
-Yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması
-Karbon tutma ve yakalama teknolojileri
-Küresel durum değerlendirmesi
-İklim finansmanı
-Değişen iklime adaptasyon yöntemleri
COP28 Başkanı Sultan Ahmet El Caber bu sabah yaptığı açılış konuşmasında ülkelerin sera gazı salımlarında daha derin kesintiler yapma sözü vermeleri ve yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına, enerji verimliliğini ise iki katına çıkarmak için birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.
El Caber, en büyük petrol ve gaz şirketlerinden bazılarının 2030 yılına kadar metan emisyonlarını sıfıra indirmeyi taahhüt etmeye hazır olduklarını da belirtti. Metan gazı, karbondioksitin 28 katı ısıtma potansiyeline sahip olduğu için bu açıklaması oldukça önemli.
Ancak gelişmekte olan ve iklim krizine karşı savunmasız ülkelere maddi yardım vaadi daha da çarpıcıydı. El Caber, BAE'nin bu ülkelerin "kalkınma ve iklim eylemi arasında seçim yapmak zorunda kalmamasını sağlamak için finansmanın kilidini açacağını" söyledi. Bunun için yüz milyarlarca dolar gerektiği belirtiliyor.
2023 yılı, iklim krizinin üstesinden gelmeye çalışan çok sayıda kritik zirve ve konferansa sahne oldu. Önemli anlar arasında G7, G20, BM İklim Hedefi Zirvesi'nin yanı sıra son ABD-Çin toplantısı gibi önemli ikili görüşmeler de yer aldı.
Kaynak: BBC Türkçe