İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, ""İstanbul’da düzenlenen Kafes Operasyonu ile avusturalya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren ve liderliğini Hakan Ayık’ın (Reis) yaptığı uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildi!" dedi. Peki Comanchero suç örgütü kimdir? Comanchero suç örgütü hakkında detaylar ...

Comanchero suç örgütü kimdir? 

Comanchero Motosiklet Kulübü, Avustralya ve Güney Doğu Asya'da yasa dışı bir motosiklet çetesidir.

Komançerolar, 2009 yılında "bisiklet" kulüplerine yönelik mevzuatı, şiddetli çatışmalar ve devam eden bisikletçi savaşları sonrasında kamuoyundaki zayıf imajını ve bu tür ölümcül kavgaları etkisiz hale getirmeyi hedefleyen bir konferans düzenleyen NSW Birleşik Motosiklet Konseyi'nin katılımcılarıdır. Komançeroların Cehennem Melekleri ile savaşları gibi  Kulüplerin yıpranmış imajını savunmaya yönelik çabaları şüpheyle karşılandı.

Ali Yerlikaya: Uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildi Ali Yerlikaya: Uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildi

Four accused Comanchero bikie gang members arrested as part of Operation  Ironside remanded in custody - ABC News

İskoç bir göçmen olan William George "Jock" Ross , kulübü 1968'de Sidney, Yeni Güney Galler'de kurdu. Bu ismi 1961 yılında John Wayne filmi The Comancheros'u izledikten sonra seçti. Aynı adı taşıyan bir Kaliforniya motosiklet kulübü zaten vardı; ilk olarak Hunter S. Thompson'ın 1965 tarihli bir makalesinde ve bir yıl sonra da Hell's Angels adlı kitabında bahsedilmişti. Ross, kulübün duvarına bir tabela astı. Comancheros'un kulüp binasında şöyle yazıyordu: "Beyazsa kokla / Dişiyse veya hareket ediyorsa s..r et / Narkotikse öldür onu"".

Kendisine görkemli bir "Yüksek Komutan" unvanı veren Ross, kulübünü son derece otoriter ve militarist bir şekilde yönetiyordu Komançerolar, sık sık yaptıkları kavgalar nedeniyle 1970'ler ve 1980'lerde Avustralya'nın birçok yasa dışı motorcu kulübü arasında en şiddetli olanı olarak kabul ediliyordu. Ross, adamlarının haftalık paramiliter tatbikatlara katılmasını istedi ve özellikle zorlu üyelerden oluşan Vuruş Gücü adını verdiği elit bir güç oluşturdu. Eski bir üyenin medyaya söylediği gibi, birçok Komançero, Ross'tan hoşlanmadı: "Eğer arka bahçede dolaşmak isteseydim, kahrolası orduya katılırdım".

Operation Ironside: Authorities push Comanchero bikie gang to the brink of  collapse after international sting | The West Australian

Selçukspor | Nacional - Benfica maçı canlı izle Selçukspor | Nacional - Benfica maçı canlı izle

1982'nin sonlarında , Ross'un otoritesine meydan okuduktan sonra ilk bölümden ayrılan Anthony Mark "Snoddy" Spencer tarafından ikinci bir Comanchero bölümü oluşturuldu . İkinci bölümün diğer bir üyesi olan Charles Paul "Charlie" Scibberas ile Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret ederken Spencer, Teksaslı motosiklet kulübü Bandidos'un üyeleriyle tanıştı ve iki çete müttefik oldu. O zamanlar, amfetamin üretimi için gerekli kimyasallardan biri olan P2P, Avustralya'da yasaldı, ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde değildi.Bandidos, üretime yardımcı olmak için P2P'nin Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırılması için bir ittifak istiyordu. Teksas'ta hakim oldukları pazar amfetaminlerdi. Bandidos sonunda ikinci Comanchero bölümünü yakalayarak Kasım 1983'te Bandidos'un ilk Avustralya bölümü haline getirdi.

Komançerolar ve Bandidolar artık rakipti ve Eylül 1984'te iki kulüp , yedi kişinin (dört Komançero, iki Bandido ve 14 yaşında bir seyirci) ölümüne yol açan Milperra katliamına katıldı. Ross, silahlı çatışmaya karıştığı için ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ancak serbest bırakılmadan önce yalnızca beş yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

Rebels bikie Jesse Vella's 'forever' boast at dad's funeral before patching  over to Comanchero | Daily Mail Online

Comanchero'lar ve Cehennem Melekleri, 22 Mart 2009'da Sidney Havalimanı'nın 3. Terminalinde, iki rakip bisiklet çetesinden 10 kişinin dahil olduğu bir arbedede çatıştı . Kavgada Cehennem Meleği'nin kardeşi Anthony Zervas hayatını kaybetti. Çatışmaya 50'den fazla yolcu, CCTV kameraları ve havaalanı güvenliği de dahil olmak üzere müdahale etmek için çok az şey yapabilen havaalanı personeli tanık oldu. Güvenlik personeli silahsızdı ve Avustralya Federal Polisi geç geldi. Kavga sonucunda altı Komançero tutuklandı ve "isyan ve kavga" suçundan mahkum edildi . Kasım 2011'de Komançero'nun lideri Mahmud "Mick" Hawi kavga ve cinayetten suçlu bulundu, ancak Mayıs 2014'te cinayet mahkumiyeti temyiz üzerine bozuldu ve yeniden yargılama yapılmasına karar verildi. Hawi kasıtsız adam öldürme suçunu kabul etti ve Mart 2015'te en az 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şubat 2018'de Hawi, 37 yaşındayken Rockdale, NSW'de bir spor salonunun önünde arabasında otururken vurularak öldürüldü.

2009'un sonlarında Duax Ngakuru ulusal başkan seçildi. Dört yıl sonra Mick Murray seçildi.

Comancheros, 2018'de Yeni Zelanda'ya yayıldı .

Comanchero örgütünün İspanyol ana şubesi dağıtıldı

İspanyol Sivil Muhafızları ve Ulusal Polis ajanları, Guadalajara eyaletinde beş kişiyi suç örgütüne üye olma, kamu sağlığına karşı olma ve yasa dışı silah bulundurma suçlarına katıldıkları iddiasıyla Mart 2023'te tutukladı. Birbirine son derece bağlı olan tutuklular, Comanchero MC olarak bilinen ve kendilerini 'kanun kaçağı' veya 'yüzde biri olarak sınıflandıran ulusötesi motosiklet çetesinin bir bölümünün parçasıydı.

2022 yılının ilk çeyreğinden bu yana geliştirilen soruşturma, farklı polis teşkilatları arasında sürdürülen uluslararası iş birliği ve işbirliği mekanizmaları aracılığıyla toplanan bilgiler sayesinde başladı.

İnşaat malzemelerinde gizli metamfetamin

Bu "suç girişiminin" diğer kolu, gümrükte üç kilogram metamfetamin ele geçirildikten sonra bu motosiklet çetesinin asıl bölümünün bulunduğu Avustralya'ya gönderilmek üzere porselen levhalar ve diğer inşaat malzemelerine gizlenmiş metamfetaminin sevkıyatıydı.

Editör: Halide Tonga