Ankara Kent Konseyi (AKK) Kültür Sanat Meclisi, Ankara florasının simgelerinden biri olan ve baharın gelişiyle özdeşleşen çiğdem çiçeğini tanıtmak amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenledi. “Ankara’nın Çiğdem Toyu” adıyla Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar, çiğdem temalı sergiyi ilgiyle gezerken, Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından hazırlanan yöresel “Çiğdem Pilavı” da ziyaretçilere ikram edildi.
Çiğdem toyu, baharın kutlamasıdır
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, çiğdemin sadece bir çiçek değil, aynı zamanda doğa ve insanın uyumunu temsil eden kadim bir sembol olduğunu vurguladı. “Çiğdem Toyu, doğaya ve üretime olan saygının sembolüdür. Baharın gelişi hiçbir güç tarafından engellenemez. Bu toylar, umutla gelen yeni başlangıçların kutlamasıdır,” diyerek, doğayla iç içe geleneklerin yaşatılmasının önemine dikkat çekti.
Kültürel mirasa sahip çıkılıyor
AKK Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya ise etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, çiğdem çiçeğinin Ankara’nın somut olmayan kültürel miraslarından biri olduğunu ifade etti. “Farklılıkların çiçeği olan çiğdemi daha fazla sahiplenmek için buradayız. Ankara’nın kültürel kodlarına sahip çıkma sözümüzü AKS 101 raporlarımızda da verdik. Bu çalışmalar, geçmişle gelecek arasında köprü kurmamıza yardımcı oluyor,” dedi.
Marka şehir Ankara için bir adım daha
AKK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici de etkinliğin, Ankara’nın kültürel değerlerine yeniden kavuşması yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi. “40 yıldır bu şehrin kültür, müzik ve gastronomi gibi değerlerinin yeniden kazanılması için çalışıyoruz. Bu toy, Ankara'nın kaybolan değerlerinin tekrar gün yüzüne çıkmasına katkı sunacak,” ifadelerini kullandı.
Çiğdem bayramı önerisi geldi
Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan ise “Ankara neden kendi çiğdem bayramını yapmasın?” diyerek yeni bir öneri sundu. Özaslan, “Ankara çiğdemi; kadındır, renktir, umuttur. Bu çiçeği bir bahar bayramına dönüştürerek kente hem kültürel hem de sosyal bir canlılık kazandırabiliriz. Çiğdem ve Çocuk Festivalleri gibi etkinlikler de bu vizyona dahil edilebilir,” diye konuştu.
Kültürel miras çocuklara aktarılmalıAnkara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya ise çiğdem toyu ve çiğdem pilavının yalnızca bir gelenek değil, aynı zamanda Ankara’nın önemli kültürel mirasları arasında yer aldığını söyledi. “Bu mirası geleceğe taşımak bizim sorumluluğumuz. Bu yıl küçük adımlarla başladık, ancak önümüzdeki yıllarda çok daha kapsamlı kutlamalar gerçekleştireceğiz,” diyerek AKK’ye teşekkür etti.