Ulusal basında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Cezayir’in 12 Fransız konsolosluk çalışanının ülkeyi 48 saat içinde terk etmesini istemesini "haksız" olarak niteledi.
Barrot, Cezayir'i Fransa'da Cezayir uyruklu 3 kişinin gözaltına alınmasının ardından aldığı bu karardan vazgeçmeye çağırdı.
Bu kararın "Fransız topraklarında ciddi suçlar işlediği gerekçesiyle 3 Cezayirlinin gözaltına alınmasına" bir tepki olarak alındığını kaydeden Barrot, Cezayir ile diyalog bağlarını yeniden kurmaya çalıştıkları bir dönemde olduklarını belirterek, "Cezayir makamlarından, (tutukluların) devam eden yasal işlemlerle ilgisi olmayan bu sınır dışı etme tedbirini terk etmelerini istiyorum." dedi.
Barrot, Cezayir’in kararından vazgeçmemesi halinde konsolosluk çalışanlarının sınır dışı edilmesine "derhal" yanıt verileceğini kaydetti.
Tepkiler
Meclisin en büyük siyasi partisi aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Genel Sekreteri Jordan Bardella, X hesabından yaptığı paylaşımda, Cezayir’in bu kararının “Emmanuel Macron’un yatıştırma politikasının ve Jean-Noel Barrot’un Cezayir’e secdelerinin parlak sonucu” olduğunu belirterek, hükümetin dış politika adımlarını sert ifadelerle eleştirdi.
RN milletvekili Emmanuel Fouquart ise X hesabından yaptığı paylaşımda, Cezayir’in son dönemde birçok kez Fransa’nın sınır dışı ettiği Cezayirli hükümlüleri topraklarına kabul etmeyi reddettiğini hatırlattı.
Fouquart, "(Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron, (Başbakan) François Bayrou ve (İçişleri Bakanı) Bruno Retailleau, Fransa topraklarına girişi yasaklanan bir Cezayirliyi bile sınır dışı edemezken aynı zamanda Cezayir 12 Fransız konsolosluk çalışanını sınır dışı ediyor. Devletin başında gerçekten beceriksizlerden oluşan bir kadro var." ifadelerini kullandı.
Ulusal Meclis Finans Komisyonu Başkanı ve muhalefetteki solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partili Eric Coquerel, TF1 kanalında katıldığı programda, Cezayir ile Fransa hükümeti arasında gerilimin dozunun arttığını belirtti.
Coquerel, “bir Cezayir konsolosluk çalışanı Fransa topraklarında tutuklanıyorsa, Cezayir’in de bu yönde bir adım atabileceği” değerlendirmesinde bulundu.
Cezayir konsolosluk çalışanının Fransa’da tutuklanması
Fransa’da 1'i konsolosluk çalışanı, 3 Cezayirlinin, “Amir DZ” olarak bilinen muhalif Amir Boukhors’un kaçırılmasına ilişkin iddialarla bağlantılı olarak 11 Nisan’da gözaltına alınmıştı.
3 Cezayirli Fransa topraklarında ciddi suçlar işlediği gerekçesiyle tutuklanmıştı.
Cezayir, Fransa'daki bir konsolosluk çalışanının tutuklanması nedeniyle 13 Nisan’da Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi Stephane Romatet'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak protesto notası vermişti.
Cezayir Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu Cezayirli personelin, önceden diplomatik kanallar aracılığıyla herhangi bir bildirim yapılmaksızın kamuya açık bir alanda gözaltına alındığı bildirilmişti.
Konsolosluk çalışanının telefonunun, "Amir DZ" olarak bilinen Amir Boukhors'un ikametgahı çevresinde bulunduğu iddiasına değinilen açıklamada, bu gerekçenin zayıf ve yetersiz olduğu, geçici tutukluluğu haklı çıkaracak bir delil bulunmadığı vurgulanmıştı.
Sosyal medyada "Amir DZ" adını kullanan Boukhors, bir influencer olarak tanınıyor. Fransa'da ikamet eden ve kaçırılma girişiminde bulunulan Boukhors, Cezayir hükümetinin ve yetkililerinin politikalarını eleştiren içerikler paylaşıyor.
Cezayir, Fransa'nın sınır dışı ettiği vatandaşlarının ülkeye girişine izin vermemişti
Cezayir hükümeti, Fransa'nın sınır dışı ettiği Doualemn isimli sosyal medya fenomeninin 9 Ocak'ta ülkeye girişine izin vermemişti.
Fransa'nın Haute-Savoie bölgesindeki mahkemede 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve Fransa'ya giriş yasağı getirilen 30 yaşındaki Cezayir vatandaşı 12 Şubat'ta ülkesine geri gönderilmiş ancak Cezayir hükümeti bu kişinin de ülkeye girişine izin vermemişti.
Fransa ile Cezayir arasındaki ilişkiler son yıllarda gergin seyrediyor
Fransa'nın egemenlik tartışmalarının olduğu Fas'ın Batı Sahra bölgesinin Fas lehine özerklik planına destek verdiğini duyurması, bölgede bağımsızlık yanlılarını destekleyen Cezayir ile ilişkileri germişti. Cezayir, Temmuz 2024'te Fransa'nın Batı Sahra adımına tepki olarak Paris'teki büyükelçisini geri çekmişti.
İki ülke arasında Batı Sahra dışında çözüm bekleyen tarihi sorunlar da bulunuyor.
Bu sorunlar arasında, Fransız yetkililerin yıllardır iade etmeyi reddettiği Cezayir arşivi ve Paris'teki İnsan Müzesi'nde bulunan halk devrimi liderlerinin kafatasları, Fransa'nın 1960-1966 yıllarında Cezayir Çölü'nde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin kurbanları için tazminat ödenmesi ve Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) sırasında kaybolan 2 bin 200 kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulması yer alıyor.