Mukbang akımı çocuklar için tehlike oluşturuyor: Ebeveyneler hangi önlemleri almalı? Mukbang akımı çocuklar için tehlike oluşturuyor: Ebeveyneler hangi önlemleri almalı?

Röportaj: Dursun ERKILIÇ

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER), Ankara’nın iş dünyasında iş sahibi kadınları bir araya getiren, dayanışma ve iş birliğini artırmayı amaçlayan önemli bir platform. KAİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Canan Karalar Yüksel ile derneğin misyonunu, kadınların iş yaşamındaki rolünü, dijital dönüşüm süreçlerini ve KAİSDER’in geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk.

-Başkanım, KAİSDER olarak misyonunuzdan bahseder misiniz?

- KAİSDER olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da iş kadınlarını bir araya getiriyoruz. Bizler, yeniliğin ve değişimin öncüsü olan iş kadınlarıyız. Misyonumuz, Atatürk’ün öngördüğü çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve özellikle kadınların ekonomik alanda güçlenmesine yönelik destek sağlamak. Bu hedef doğrultusunda çalışıyor ve ülkemizdeki kadın girişimciliğini güçlendirmek istiyoruz.

- Ankara’nın Ahilik geleneğinden bahseder misiniz? Bu geleneğin KAİSDER için anlamı nedir?

- Ankara, Ahilik geleneğinin başkenti sayılabilir. Ahilik; ticari ahlak, dayanışma ve paylaşım üzerine kurulmuş bir değerler bütünüdür. KAİSDER olarak, bu değerleri kendimize örnek alıyoruz. Bizler paylaşmanın, iş ahlakının ne demek olduğunu bilen kadınlarız ve bu köklü gelenek bizim iş yapma şeklimizi, dayanışmamızı ve toplumsal sorumluluğumuzu şekillendiriyor.

- Türkiye’de kadınların yerel yönetimlerdeki temsil oranları hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Ne yazık ki ülkemizde kadın temsiliyeti henüz istenen düzeyde değil. Yerel seçimlerde kadınların il belediye başkanlığı sayısı, kadınların karar mekanizmalarındaki yetersiz temsilinin bir göstergesi. Bu, elbette aşılması gereken bir durum ve biz KAİSDER olarak kadınların her düzeyde daha fazla temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de “Aktif Kadın, Eşit Temsil” mottosu ile çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda da yürütüyor ve hem karar alıcılar hem de tüm kamuoyu nezdinde farkındalığı artıran çalışmalar yapıyoruz.

- İş dünyasında dijital dönüşüm hakkında düşünceleriniz neler? KAİSDER bu dönüşüme nasıl katkı sağlıyor?

- Günümüzde dijitalleşme ve teknolojinin iş yapış süreçlerini ne kadar hızlı değiştirdiğine hepimiz şahit oluyoruz. Bizler de bu dönüşüme uyum sağlayan güçlü iş kadınları olarak bu sürece katkı sağlamak, dijital ortamda da varlık göstermek istiyoruz. Derneğimizin hedefleri arasında, iş kadınlarını dijital dönüşümle desteklemek ve bu yeni nesil ticari kültür içinde yerlerini sağlamlaştırmak var. Dijitalde iş ve yatırım yapabilen, dönüşen dünyaya ayak uydurabilen iş kadınları olarak ilerlemeye kararlıyız.

-KAİSDER’in geleceğe yönelik hedeflerinden bahsedebilir misiniz?

-KAİSDER’in hedefi, kadınları iş dünyasında daha fazla öne çıkararak Türkiye’de lider bir pozisyona ulaşmak. Bu süreçte, doğru kararlar alabilen, harekete geçme potansiyeli yüksek iş kadınlarıyla yol alıyoruz. Derneğimiz kurulduğundan beri ciddi mesafeler kat ettik ve daha da güçlenerek projelerimizi büyütmek istiyoruz. Kadınların iş dünyasında daha güçlü bir yer edinmesini sağlamak, bizim için en büyük hedeflerden biri.

- Son olarak, KAİSDER çatısı altındaki kadınlara mesajınız nedir?

- KAİSDER çatısı altında farklı bakış açıları, farklı disiplinler ve deneyimlerle bir araya gelen kadınlar olarak, ortak paydamız olan ‘kadın’ kimliğimizle birlikte güçlenerek ilerliyoruz. Bizler, yenilenen teknoloji ve iletişim sistemlerine uyum sağlamış, güçlü ve kazanan kadınlar olarak yolumuza devam etmeliyiz. Farklı alanlardaki bilgi birikimimizi, birlik içinde büyüterek doğru hedeflere birlikte yürüyoruz.

Muhabir: Dursun Erkılıç