Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahretttin Altun ve ekibine hitaben, "Anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica'cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar" diyerek hükümete uyarılarda bulundu. Kılıçdaroğlu'na yanıt veren Altun ise iftira olarak nitelediği sözler için "Demokrasiyi içine sindirmiş hiçbir siyasetçinin dedikodu ve iftira siyasetine tevessül etmesi, devletin kamu görevlilerini isim isim zikrederek hedef göstermesi kabul edilemez" dedi.
Cambridge Analytica skandalı
Cambridge Analytica skandalı, ABD'de 2018'deki başkanlık seçimi sürecinde, şirketin 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ortaya çıkmasıyla yaşanmıştı. Daha sonra şirket tarafından Facebook'ta veri ihlaline maruz kalan kişi sayısının 90 milyona yaklaştığı belirlenmişti. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, veri ihlali skandalıyla ilgili ABD Kongresi'nde ifade vermiş ve özür dilemişti.
5 milyar dolar para cezası
Skandalın ifşa olmasının ardından şirket, veri ihlallerinin yanı sıra geçmişte pek çok ülkede seçimlere müdahale etmekle ve kirli anlaşmalarla suçlanmıştı. Şirket, skandalın ardından 5 milyar dolar para cezasına çarptırılmış ve kapatılmıştı. Cambridge Analytica, 2013'te SCL Group isimli bir İngiliz şirket tarafından kurulmuştu. "Davranışsal araştırma" ve "stratejik iletişim" şirketi SCL Group, 1990'lardan beri siyaset ve seçimlere müdahale ediyordu.
Cambridge Analytica verilerle ne yapıyor?
İnterneti veya sosyal medyayı kullandığınızda, arkanızda dijital bir kırıntı izi bırakırsınız. Beğendiğiniz her gönderi, retweetlediğiniz her tweet, katıldığınız her ileti dizisi, bunların tümü toplanmaya ve girilmeye hazırdır. Cambridge Analytica da demografi, tüketici davranışı, internet etkinliği ve diğer kamu ve özel kaynaklar gibi kaynakları kullanarak seçmenler hakkında veri toplardı.
"Kişiselleştirilmiş reklamcılık" için kullanılıyordu
Şirket, beş büyük kişilik özelliği (deneyime açıklık, vicdanlılık, dışadönüklük, uyumluluk ve nevrotiklik) modelini kullanırdı. Cambridge Analytica, bu sosyal psikolojiyi veri analitiğiyle birleştirdi. Facebook ve Twitter'dan veri topluyorlar ve üçüncü şahıslardan televizyon tercihleri, havayolu seyahati, alışveriş alışkanlıkları, kiliseye gitme, hangi kitapları satın aldığınız, hangi dergilere abone olduğunuz hakkında bir dizi başka veri satın alırdı. Tüm bu bilgileri alıyorlar "kişiselleştirilmiş reklamcılık" için kullanıyorlardı.