Önceki günü 82,45 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varili, bugün saat 16.37 itibarıyla kapanışa kıyasla yüzde 4,29 gerilemeyle 78,91 dolara düştü.

Batı Teksas türü ham petrolün varili 74,56 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin düştüğüne yönelik veriler, fiyatlar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.

Ekim ayı yaşlı ve engelli aylıkları bugün hesaplara yatacak Ekim ayı yaşlı ve engelli aylıkları bugün hesaplara yatacak

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD'de ham petrol stoklarının 9 milyon 47 bin varil arttığını söyledi. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 467 bin varil artacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi stok verileri bugün açıklanacak. Bahsedilen stok artışına yönelik veriler doğrulanırsa, fiyatların düşüş eğilimini sürdürmesibekleniyor.

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen toplantısına dair tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi halinde para politikasının daha çok sıkılaştırılabileceğini ortaya koydu.

Tutanaklarda, tüm yetkililerin, enflasyon sürdürülebilir biçimde belirlenen hedefe gerileyene kadar para politikasının kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatini taşıdığı açıklandı.

Bu haber akışıyla doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması petrol fiyatlarındaki düşüşü destekledi. ABD dolar endeksi dünkü kapanışa göre yüzde 0,26 artışla 103,717 oldu. Doların değer kazanması petrol alımında diğer para birimlerini kullanan alıcılar için petrolü daha pahalı duruma getirerek talepte azalmaya neden oluyor.

Orta Doğu'dan gelen olumlu haberler düşüşü hızlandırdı

Hamas ve İsrail'in esir takası ve dört günlük insani ara konusunda anlaştığına dair haberler arz yönlü endişeleri hafifleterek, fiyatların düşüşünde etkili oldu.

İsrail ile Hamas, çatışmalara insani ara verecek uzlaşmanın 23 Kasım'da uygulamaya girmesini kabul etti. Buna göre, çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek.

Ancak OPEC+ grubunun 30 Kasım'da yapılması planlanan toplantısında, fiyatları istenilen seviyeye getirebilmek için daha çok kesintiye gidebileceği endişeleri, petrol fiyatlarında daha fazla düşüşün önüne geçti.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın başı çektiği üretici ülkeler, zaman zaman petrol fiyatlarını istenilen seviyede tutma ve böylece gelirlerini koruma amacıyla arz kesintisi yapabiliyor.

Editör: Deniz Dalgıç