Boxing Day, Birleşik Krallık ve bazı İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri, özellikle Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'da, Noel'in ertesi günü olan 26 Aralık'ta kutlanan bir gündür.

Boxing Day, Türkçe olarak 'Hediyeleşme Günü'nde hizmetçilere, tüccarlara ve yoksullara hediyeler sunulur. İlk amaç sosyal eşitlik olsa da Boxing Day zamanla kapitalizm ile Noel kutlamalarının bir parçası haline gelmiş ve alışveriş fırsatlarının sunulduğu bir gün olarak benimsenmiştir.

Boxing Day'in nasıl ortaya çıktığına dair çeşitli açıklamalar bulunuyor. Bunlardan ilki; yoksullara yardım amacıyla bağış toplamak için kiliselere yerleştirilen sadaka kutularının açılmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Başka bir teoriye göre; Noel'de çalıştığı için kutlamaya yapamayan çalışanlar Boxing Day yani Noel'den bir gün sonra kutlama yapabiliyordu; bu durum da Boxing Day diye bir kavramın doğmasını sağladı. Ayrıca bu gün, işverenler çalışanlarına Noel ikramiyesi de veriyor. Ancak bu uygulama artık Noel'den önce yapılıyor.

Her Noel'den bir gün sonra yani 26 Aralık'ta kutlanan Boxing Day Cumartesi veya Pazar gününe denk geldiğinde, takip eden Pazartesi resmi tatil olarak belirlenir.

Boxing Day olarak kutlanan 26 Aralık aynı zamanda atların koruyucu azizi olan Aziz Stephen Günü bayram günüdür ve Noel'in ertesi günü at yarışları, tilki avı ve ragbi gibi spor etkinliklerinin yapıldığı bir gün haline gelmiştir.

Bununla beraber, Boxing Day gününde İngiltere Premier Lig'de karşılaşmalar olur. Bu yıl karşılaşmaları şu şekildeydi;

15:30 Newcastle United - Nottingham Forest

18:00 Bournemouth - Fulham

Selcuksports HD | Atalanta - Arsenal maçı canlı izle Selcuksports HD | Atalanta - Arsenal maçı canlı izle

18:00 Sheffield United - Luton Town

20:30 Burnley - Liverpool

23:00 Manchester United - Aston Villa

Kaynak: Haber Merkezi