BM'nin Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) raporuna göre, atmosferdeki iklimi ısıtan gazların bolluğu 2022'de rekor seviyelere ulaştı.
The Guardian’da yer alan habere göre, WMO, büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan "yükseliş eğiliminin görünürde sonu yok" dedi.
Ana sera gazı olan karbondioksit konsantrasyonu artık Sanayi Devrimi'nin başlangıcından öncesine göre yüzde 50 daha yüksek.
WMO, küresel sıcaklığın bugüne göre 2-3 C daha sıcak ve deniz seviyesinin 10-20 metre daha yüksek olduğu 3-5 milyon yıldır Dünya'nın benzer düzeyde CO2 yaşamadığını söyledi.
BM'nin 30 Kasım'da başlayacak COP28 iklim zirvesi öncesinde yayınlanan rapora göre, diğer iki önemli sera gazı olan metan ve azot oksitin konsantrasyonları da arttı.
Sera gazı seviyeleri, emisyonlar net sıfıra kadar azaltılıncaya kadar artmaya devam edecek; bu da küresel ısınmanın ve aşırı hava koşullarının etkilerinin de artmaya devam edeceği anlamına geliyor.
Ancak Salı günü yayınlanan bir rapora göre ülkeler, yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobillerdeki ilerlemeye rağmen emisyonları azaltmak için gereken hemen hemen her politikayı yerine getiremiyor. Örneğin, küresel ısınmanın en kötü etkilerinden kaçınmak için kömürün olduğundan yedi kat daha hızlı bir şekilde kullanımdan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Acilen fosil yakıt tüketimini azaltmalıyız
WMO genel sekreteri Prof Petteri Taalas, "Bilim camiasının on yıllardır süren uyarılarına, binlerce sayfalık rapora ve düzinelerce iklim konferansına rağmen hâlâ yanlış yöne doğru gidiyoruz. Sera gazı konsantrasyonlarının mevcut seviyesi bizi, sıcaklıklarda 2100 yılına kadar Paris Anlaşması hedeflerinin çok üzerinde bir artış yoluna sokuyor. Buna daha aşırı hava koşulları eşlik edecek ve sosyoekonomik ve çevresel maliyetler artacak. Acilen fosil yakıt tüketimini azaltmalıyız.” dedi.
Geçtiğimiz yıl, bilim adamlarının " şaşırtıcı derecede muz " olarak tanımladığı sıcaklıkların rekorları kırdığına ve yoğunlaşan aşırı hava olaylarının dünya çapında can ve geçim kaynaklarına zarar verdiğine tanık olduk.
WMO raporu, sera gazlarının atmosferdeki ısıtma etkisinin 1990 ile 2022 arasında %50 arttığını ve bu artışın yaklaşık yüzde 80'inin CO2'den kaynaklandığını ortaya çıkardı.
Metan güçlü bir sera gazıdır ve insan kaynakları fosil yakıt endüstrisi, sığırlar ve atık çöplükleridir. Metan seviyeleri 2022'de yeniden yükseldi ve bilim insanları, metan emisyonlarındaki son dönemdeki hızlanmanın küresel ısınmanın sulak alanlar üzerindeki etkisinden kaynaklanabileceğinden ve bunun da potansiyel bir geri bildirim etkisi yaratabileceğinden endişe ediyor.
2022 yılında nitro oksit seviyelerindeki artış şimdiye kadar kaydedilen en yüksek artış oldu. Bu sera gazı gübrelerin aşırı kullanımı, mahsul atıklarının yakılması ve sanayi nedeniyle üretiliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı Eylül ayında, dünyanın petrol, gaz ve kömür talebinin, fosil yakıt çağının “sonunun başlangıcı” olan bu on yılda azalmaya başlayacağını söyledi. Ancak IEA, bunun hâlâ küresel sıcaklık artışlarını uluslararası kabul görmüş sınır olan 1,5°C ile sınırlandırmaya yetecek kadar dik olmadığını söyledi.
Yakın tarihli bir BM raporu, dünyadaki fosil yakıt üreticilerinin, gezegenin karbon bütçesini iki katına çıkaracak genişlemeler planladıklarını ortaya çıkardı . Uzmanlar, "insanlığın geleceğini şüpheye düşüren" planları "çılgınlık" olarak nitelendirdi.