Geçen sene 149'uncu sırada yer alan Türkiye en sert düşüşü yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre Türkiye 'sorunlu' olan kategoriden 'vahim' olan kategoriye geriledi. Endekste, seçimler öncesinde gazetecilere yönelik baskıların artması, bu yılki sert düşüşün gerekçesi  olarak gösterildi. Özellikle Kürt gazetecilere yönelik toplu tutuklamalar ve medya özgürlüğünü tehdit eden sosyal faktörler nedenler arasında yer alıyor. Türkiye endekste Filistin (156), Rusya (164), Hindistan (161) ve gazeteci Martinez Zongo’nun öldürüldüğü Kamerun’dan (138) sonra geliyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gazetecilerin MHP'li yöneticiler tarafından tehdit edilmesi suçtur Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gazetecilerin MHP'li yöneticiler tarafından tehdit edilmesi suçtur

RSF’nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu'nun Diken’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

‘Habere müdahale etmekten bıkmadılar’

“Ne yazık ki Türkiye’de yetkililer, haberin kalitesini tehdit eden son küresel tehditlerden yapay zeka, dezenformasyon ve propaganda tehdidini sadece izlerken gazeteciliği düşman göstererek, keyfi şekilde yargılayarak, kutuplaştırarak kendilerine bağlamak istiyor. Habere müdahale etmekten, şekil vermekten bıkmadılar, ama bunun zararını halk tarafsız bilgiden yoksun kalarak gördü. Türkiye, darbe girişiminde sonra bir kez daha dünyada en çok gazeteci tutuklayan ülkeler arasına girdi.”

"25 Kürt medya temsilcisinin tutuklanmasıyla endekste ‘görülmedik bir düşüş’ yaşandı"

Raporda, Türkiye’nin önceki iki yılda gazetecilerin tahliye edilmesi, tutuklama yerine adli kontrol uygulamasına başvurulması ve ifade özgürlüğü örgütlerinin hak aramada etkili mücadele yürütmesi sebebiyle dört sıra yükselerek 149’uncu sıraya yerleştiği hatırlatıldı. Rapora göre, Türkiye, geçen yıl özellikle medyanın kutuplaştırılması ve hedef alınmasının yanı sıra Diyarbakır ve Ankara merkezli operasyonlarda 25 Kürt medya temsilcisinin tutuklanmasıyla endekste ‘görülmedik bir düşüş’ yaşadı.

Editör: Kadir Gürhan