Devlete ait huzurevi ücretlerine yapılan yüzde 400’e yakın zam büyük tepki çekmişti. Tepkiler üzerine zammın azaltılmasının planlandığı kamuoyuna yansımıştı. Huzurevi fiyatlarına yönelik bir açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ücretlendirmenin dört grupta olduğunu belirtti. 3 bin 631 lira olan odaların olduğunu aktaran Bakanlık, özel şartlara sahip odaların daha pahalı olduğunu ifade etti. Bakanlık, özel huzurevlerinde ücret tespitinin valilikler tarafından yapıldığını da kaydetti.
Türkiye genelinde bulunan 169 huzurevinde 17 bin 591 yatak kapasitesi ile hizmet verildiğini ifade eden Bakanlık, yaşlıların sıra bekleme nedenlerini de sıraladı. Buna göre; yaşlıların tek kişilik odada kalmayı tercih etmeleri, iklim şartları, beslenme alışkanlıkları gibi bölgesel tercihleri, doğup büyüdükleri şehirde kalma isteği ve kalmayı istedikleri huzurevindeki uygun bölümün dolu olması gibi etkenlerle huzurevlerinde yığılmaların yaşandığı belirtildi.
Öte yandan Bakanlık verilerine göre, huzurevlerinde bulunan yaşlıların 3’te 1’i boşandı. Yaşlıların yüzde 10’undan fazlası ise üniversite mezunu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Katip Üyesi Sibel Suiçmez, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a huzurevlerinin kapasite sorunlarını sordu. CHP’li Sibel Suiçmez’in sorularına Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, yanıt verdi. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın imzası bulunan yanıtta, aciliyet durumuna göre huzurevlerine başvuru yapan yaşlıların iki ay içerisinde yerleştirildiği kaydedildi. Yanıtta, sağlıklı olan yaşlıların başvurularının ardından boş kontenjan bulunan huzurevlerine sıra bekletilmeksizin yerleştirildiği belirtildi.
Talep fazlalığı yığılmalara sebep oluyor
Bakanlık; yaşlıların tek kişilik odada kalmayı tercih etmeleri, iklim şartları, beslenme alışkanlıkları gibi bölgesel tercihleri, doğup büyüdükleri şehirde kalma isteği ve kalmayı istedikleri huzurevindeki uygun bölümün dolu olması gibi etkenler ise sıra bekleme nedenleri olarak gösterdi. Büyük illerdeki belirli huzurevlerindeki talep fazlalığının yığılmalara sebep olduğu kaydedildi.
Yanıtta, Bakanlığa bağlı 169 Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin 17 bin 591 yatak kapasitesi ile hizmet verdiğine dikkat çekildi.
Özel şartlara sahip odalar daha pahalı
Huzurevlerinin ücretlerine yönelik şu açıklama yapıldı:
“Huzurevi ücretlerimiz A,B,C,D şeklinde dört grup olup ücretlerimiz 3.631,85 TL’dir. Bununla birlikte özel donanımlı bazı huzurevlerinde bulunan özel şartlara sahip odalar için belirlenen ücret bu tutardan fazla olabilmektedir. Öte yandan, geliri olmayan veya ödeme gücü bulunmayan yaşlılardan ücret talep edilmemektedir. Bu kapsamda huzurevlerimizde hizmet alan yaşlıların yaklaşık 1/3'ü ücretsiz olarak hizmet almakta ve bu yaşlılarımızın ihtiyaçları için kendilerine aynıca harçlık da verilmektedir. Ayrıca, geliri olduğu halde huzurevi ücretini ödemekte zorluk yasayanlar için indirimler yapılmaktadır.
Özel huzurevlerinde ücret tespiti valilikler tarafından yapılıyor
Ülkemizde, toplam 18.142 kapasite ile faaliyet göstermekte olan 270 Özel Huzurevi bulunmaktadır. Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakim Merkezleri 07/08/2008 tarih ve 26960 sayılı Özel Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakim Merkezleri Yönetmeliği kapsamında iş ve işlemlerini yürütmekte olup söz konusu Yönetmeliğin "Ücret Tespiti" başlıklı 27'nci maddesi çerçevesinde kuruluşların ücret tespiti valilikler tarafından yapılmaktadır. Kuruluşların aylık bakım ücretleri il özelinde taban ve tavan fiyat olarak belirlenmektedir.”
Yaş ortalaması 82, bine yakın yaşlı Alzheimer hastası
2024 yılının ekim ayı itibarıyla Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde hizmet alan yaşlı sayısı ise 14 bin 662, yaş ortalaması ise 82 oldu. Bakanlık verilerine göre, hizmet alan yaşlıların 1.129'u bedensel, 782'si zihinsel (Alzheimer ve demans) engelli.
Huzurevlerindeki yaşlıların 3’te 1’i boşanmış!
Öte yandan, hizmet alan yaşlıların 1.922'si bekâr, 4.136'sı boşanmış, 6.536'si dul, 2 bin 68’si evli.
Yaşlıların yüzde 11’i üniversite mezunu
Eğitim durumlarına göre ise huzurevinde bulunan yaşlıların yüzde 0,61'i lisansüstü, yüzde 10,35'i üniversite, yüzde 20'si lise, yüzde 11.79'u ortaokul, yüzde 42,65'i ilkokul mezunu, yüzde 10,23'ü okur-yazar, yüzde 4,37'si okuryazar değil.