Terleme, vücudumuzun doğal bir işlevi olsa da aşırı terleme (hiperhidroz) günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bu durumdan muzdarip birçok kişi, sosyal etkileşimlerden kaçınma ve özgüven kaybı gibi sorunlar yaşayabilir. Modern tıp, bu sorunu çözmek için çeşitli yöntemler sunarken, koltukaltı liposuction (aksiller liposuction) bu tedavi seçenekleri arasında öne çıkıyor. Op. Dr. Mehmet Nebil Bozdoğan, terleme bozukluklarının nedenleri, bu yöntemin avantajları ve nasıl bir süreç izlendiğine dair bilgi verdi.

Terleme bozukluğunun sebepleri, tedavi yöntemleri ve sonuçları ile ilgili açıklama yapan Op. Dr. Bozdoğan, bu sorunun oluşturduğu ıslak görüntü, kötü koku ve ter kuruduğunda oluşan beyaz lekelerin kişilerde önemli davranış problemlerine ve toplum içinde sosyal sorunlara yol açabildiğini dile getirdi.

Koltukaltı ter bezleri ve terleme bozuklukları

Koltukaltlarında ekrin ve apokrin olmak üzere iki çeşit ter bezi bulunduğunu söyleyen Op. Dr. Bozdoğan, “Sempatik sinirler bu ekrin ve apokrin ter bezlerini çalıştırır. Ekrin ter bezleri kolinerjik sinir lifleri vasıtasıyla, apokrin ter bezleri ise adrenerjik sinir lifleri vasıtasıyla çalışır. Terleme bozuklukları, sempatik sinir sistemindeki nörolojik arızalara veya termoregülatör (ısı düzenleyici) emosyonel/mental problemlere (stres vb.) bağlı olarak oluşabilir. Koltukaltı terleme bozuklukları temel olarak hiperhidrozis ve osmidrozis (bromhidrozis) olarak ikiye ayrılır” ifadelerini kullandı.

Koltukaltı ter kokusu nasıl önlenir?

Koltukaltı ter kokusunun, apokrin ter bezlerinin bakterilerle etkileşime girmesi ve bu etkileşim sonucunda terin parçalanması ile ortaya çıktığını söyleyen Op. Dr. Bozdoğan, koltukaltı tüylerinin bu süreci hızlandırabileceğini ve kötü kokunun artmasına neden olabileceğini belirtti. Bu durumu engellemek için, koltukaltı tüylerinin düzenli olarak traş edilmesi ve bölgenin temiz tutulması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Bozdoğan, bu basit önlemlerin 24 saat boyunca etkili olabileceğini vurguladı.

Koltukaltı terleme bozukluklarının teşhisi ve tedavisi

Koltukaltında aşırı terleme hisseden bireylerin doğru teşhis için uzman bir doktora başvurmasının önemini vurgulayan Op. Dr. Bozdoğan, terleme bozukluğunun çeşidinin belirlenmesi ve uygun tedavinin başlatılması gerektiğini belirtti. Bu alanda en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden birinin botulinum toksini enjeksiyonu olduğunu ifade eden Dr. Bozdoğan, bu tedavinin etkinliğinin yüksek olduğunu söyledi.

Liposuction ile terleme tedavisi

Op. Dr. Bozdoğan, eskiden koltukaltı bölgesindeki ter bezlerinin cerrahi olarak çıkarıldığını, ancak son yıllarda liposuction yöntemiyle bu bezlerin çıkarılmasının daha etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığını belirtti. Dr. Bozdoğan’a göre bu işlem, lokal anestezi altında, deri altına açılan küçük deliklerden girilerek gerçekleştiriliyor. Ter bezleri önce harap edilip ardından vakumla çıkarılıyor ve bu işlem sonrasında sinir liflerinin bölünmesi sağlanıyor.

Kalp krizi geçirip ameliyat olan Şule, yaşam savaşını kaybetti Kalp krizi geçirip ameliyat olan Şule, yaşam savaşını kaybetti

Liposuction sonrasında 2 gün baskılı bandaj kullanılması ve 3-4 gün içinde duş almanın mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Bozdoğan, iyileşme sürecini hızlandırmak için 1-2 hafta masaj önerildiğini söyledi. Dr. Bozdoğan, koltukaltı bromhidrozisi olan hastalarda liposuction sonrası %50 ila %90 oranında başarılı sonuçlar elde edildiğini vurguladı.

Koltukaltında terleme bozukluğu fark eden kişilerin, uzman bir hekime başvurarak doğru teşhisin konulmasının ve tedavi sürecinin başlatılmasının önemini vurgulayan Op. Dr. Bozdoğan, günümüzde liposuction yönteminin basit, güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olarak tercih edildiğini ve bu yöntemin koltukaltı terleme probleminin ileri aşamalarında dahi güvenle uygulanabildiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi