İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.  Enflasyon canavarının her geçen gün büyümeye devam ettiğini belirten İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, yılda bir defa yapılan maaş ayarlamasının enflasyonun tek haneli olan ülkelerde olduğuna işaret etti. Asgari ücretin Ocak ve Temmuz ayında iki defa güncellenmesi gerektiğine vurgu yapan Akşener, asgari ücretin gıda enflasyonunun esas alınarak hesaplanması gerektiğine dikkat çekti. Akşener, Ocak 2024’te asgari ücretin 17 bin TL, Temmuz 2024’te ise bu rakamın 20 bin 500 TL olması gerektiğini söyledi.

Meral Akşener, CHP’nin seçimlerde ‘güç birliği’ teklifi sonrasında İYİ Parti Genel İdare Kurulu'ndan ‘ret’ kararı çıkmasından sonra ilk kez konuştu. Akşener,  “Adına ittifak dedikleri, manda ve himaye tuzağına, geçit vermeyeceğiz. Türk milletine, ölümü gösterip, sıtmaya razı eden bu maskeli baloya, boyun eğmeyeceğiz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

"İstanbul Sözleşmesini rafa kaldırtan kadın düşmanları rahatsız olmaya devam edecekler"

"Dün dünya kadın hakları günüydü. Kadınlar olarak seçme ve seçilme hakkı kazanmamızın 89’uncu yıldönümüydü. Gazi Mustafa Atatürk’ümüze teşekkürü bir borç biliyorum. Allah ondan razı olsun.

Türk kadınına bu hak aslında 1930’da belediye seçileri için zaten verilmişti. Bugün kadın haklarında Türkiye’yi dünyanın gerisinde bırakan büyük bir vizyonsuzlukla mücadele ediyoruz. İYİ Parti söyleyecek sözü olan kadınların partisidir. Kadın konusu siyaset üstüdür deyp boş oturanların karşısında siyasetin gündemimine kadınları alan partidir. Kadın hakları bir medeniyet meselesi diyenlerin partisidir. Kaderine terk edilen kadınların, hakkını savunanların partisidir İYİ Parti.

Kadınların güçlenmesini istemeyenler rahatsız olmaya devam edecekler. Değerli kadınlar buradan bir kez daha söylemek isterim ki kadınların güçlenmesini istemeyenler; rahatsız olmaya devam edecek. Kadınların başarılarını çekemeyenler rahatsız olmaya devam edecek. İktidara baskı yapıp İstanbul sözleşmesini, rafa kaldırtan, kadın düşmanları rahatsız olmaya devam edecek. Bizim için hava hoş istedikleri kadar rahatsız olabilrler biz buradayız.

Akşener’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a asgari ücret tepkisi

Enflasyon canavarı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Hatırlarsınız, geçtiğimiz yıllarda enflasyonun, durdurulamaz yükselişi karşısında. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yılda iki defa, zam yapılıyordu. Hatta buna rağmen yapılan maaş zamları, daha bir sonraki aya kalmadan eriyordu.  Hatta bu yüzden, biliyorsunuz biz de zamların, yılda 2 defa değil 4 defa yapılmasını önermiştik. Peki iktidar ne yaptı?

Bu sayıyı, arttıracağına tam tersine, düşürmeyi tercih etti. Biz bu rezaleti, ilk olarak Çalışma Bakanı’ndan duymuştuk. Geçen hafta da, Sayın Erdoğan yapığı açıklamayla teyit etti.

2024 yılı itibariyle, maaşların 6 ayda bir değil, 12 ayda bir zamlanacağını söyledi. Yine, engin bilgisini konuşturdu; ‘Bir kez verilecek zamla, bu iş biter’ dedi. Belli ki, bu arkadaşımız çalışanların işini bitirmeye, kafayı koymuş. Buradan kendisine sormak istiyorum: Bu kararı, hangi gerekçeyle aldınız, Sayın Erdoğan? Geçen seneye göre, ne değişti? Enflasyon yüzde, 20’lere mi düştü? Hayat pahalılığı mı azaldı? Alım gücümüz mü arttı?

“Asgari ücret talebimiz 2024 yılı Ocak ayı için 17 bin lira, Temmuz ayı için ise, 20 bin 500 liradır”

Öncelikle biz asgari ücretin, Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki defa belirlenmesi konusunda ısrarlıyız.  Asgari ücret tespit edilirken de mevcut asgari ücretin değil Türk-İş’in, açlık sınırının, baz alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bize göre milletimiz için, açlık sınırı altındaki bir ücret, kesinlikle kabul edilemez.

Ayrıca İktidarın, manşet enflasyon hedefini esas almak asgari ücret tespitinde, milletimizin lehine bir sonuç,  ortaya çıkarmıyor.  O nedenle, asgari ücret manşet enflasyon hedefiyle, uyumlu olacak biçimde, gıda enflasyonu, esas alınarak belirlenmelidir. Bunun için de genel enflasyonla, gıda enflasyonu arasındaki, geçmiş yıllardaki ilişkiyi, dikkate almak yeterli olacaktır.

Son olarak sadece enflasyon oranında yapılacak bir artış yetmez. Çalışanlarımıza, hiç olmazsa büyüme oranı seviyesinde, bir refah payı da, mutlaka verilmelidir. Ez-cümle iktidarın, yüzde 36’lık enflasyon hedefiyle uyumlu, gıda enflasyon tahmini, açlık sınırı tahminimiz  ve yüzde 4’lük, asgari bir refah artışını esas aldığımızda İYİ Parti olarak hem çalışanlarımızı, hem de işverenlerimizi gözeten makul asgari ücret talebimiz 2024 yılı Ocak ayı için, 17 bin lira, Temmuz ayı için ise, 20 bin 500 liradır.”

Babacan: Sinan Ateş vakası, milliyetçi hareketin özeleştirisine vesile olsun Babacan: Sinan Ateş vakası, milliyetçi hareketin özeleştirisine vesile olsun

“Adına ittifak dedikleri bu maskeli baloya boyun eğmeyeceğiz”

İYİ Parti olarak, kurulduğumuz günden beri millet iradesine saygı duymayanların, nobranlığına millete parmak sallayanların, cüretkarlığına ‘Devlet benim’ diyenlerle ‘Ben ne dersem o olur’ diyenlerin, şımarıklığına hiçbir zaman prim vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Adına ittifak dedikleri, manda ve himaye tuzağına, geçit vermeyeceğiz. Türk milletine, ölümü gösterip, sıtmaya razı eden bu maskeli baloya, boyun eğmeyeceğiz.”

Editör: Selim Ercan