BBC'de yer alan habere göre, ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Yemen'deki Husilere yönelik ikinci saldırının sonrasında İran’a özel bir mesaj ilettiklerini söyledi. Biden, mesajın ayrıntısı ile ilgili bilgi vermeden "Bunu özel olarak teslim ettik ve iyi hazırlandığımızdan eminiz" dedi. ABD, son saldırısının radarı hedef alan bir "takip eylemi" olduğunu söyledi.

İran, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına karıştığını reddediyor. Ancak Tahran'ın Husilere silah sağladığından şüpheleniliyor. ABD, İran istihbaratının Husilerin gemileri hedef almasında kritik öneme sahip olduğunu söylüyor.

ABD ve İngiltere'nin Yemen operasyonu Kızıldeniz saldırılarını ve Husileri durduracak mı: Saldırılar neyi amaçlıyor? ABD ve İngiltere'nin Yemen operasyonu Kızıldeniz saldırılarını ve Husileri durduracak mı: Saldırılar neyi amaçlıyor?

Yaklaşık 30 Husi mevzisi hedef alındı

Birleşik Krallık-ABD ortak hava saldırıları, Avustralya ve Kanada dahil Batılı müttefiklerin desteğiyle Cuma gününün erken saatlerinde yaklaşık 30 Husi mevzisini hedef aldı.

Bir gün sonra ABD Merkez Komutanlığı, Tomahawk kara saldırısı seyir füzelerini kullanarak Yemen'deki bir Husi radar sahasına son saldırısını gerçekleştirdiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İngiltere'nin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına yanıt olarak Yemen'deki Husilere karşı askeri eylemde bulunmaktan başka seçeneği olmadığını söyledi. Telegraph'ta yazan Cameron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın ABD'nin "sınırlı ve hedefli" saldırılara yardım etme talebini kabul ettiğini söyledi.

Bir Husi sözcüsü Reuters'e, saldırıların grubun nakliyeyi etkileme yeteneği üzerinde önemli bir etkisi olmadığını söyledi.

İsrailliler, Filistinli 6 çiftçiyi yaraladı İsrailliler, Filistinli 6 çiftçiyi yaraladı

Husiler kimdir?

Husiler, Yemen'deki Şii Müslüman azınlığın bir alt mezhebi olan Zeydilere mensup silahlı bir gruptur. Yemenlilerin çoğu Husi kontrolündeki bölgelerde yaşıyor. Husiler, Sana ve Yemen'in kuzeyinin yanı sıra Kızıldeniz kıyı şeridini de kontrol ediyor.

Gazze’de savaştan oldukça farklı

Batılı hükümetin resmi çizgisi, Husi hedeflerine yönelik devam eden hava saldırılarının Gazze'deki savaştan oldukça farklı olduğu yönünde. ABD ve İngiltere, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik sebepsiz ve kabul edilemez saldırılarına karşı "gerekli ve orantılı bir tepki" olduğunu söylüyorlar.

Yemen'de ve Arap dünyasında ise bu saldırılara oldukça farklı bakılıyor. Bölgede, Husiler eylemlerinin Hamas ve Gazze halkıyla dayanışma amaçlı olduğunu ilan ettiğinden, ABD ve İngiltere'nin İsrail'in yanında Gazze savaşına katıldığı görüşü hakim. Hatta bir teoriye göre, Batı, Netanyahu'nun emirlerini yerine getiriyor.

Yemen’de yeni bir çatışmaya sürüklenme riski

Bu hava saldırılarının Husiler üzerinde caydırıcı bir etki yaratması hâlâ mümkün. Kısa vadede gemilere saldırma kapasitelerini kesinlikle düşürecekler. Ancak bu hava saldırıları ne kadar uzun sürerse, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki yeni bir çatışmaya sürüklenme riski de o kadar artıyor.

Ülkedeki iç savaşa müdahale eden Suudilerin oradan kurtulması sekiz yıldan fazla zaman aldı ve Husiler artık her zamankinden daha sağlam bir yapıya sahip.

Kaynak: Elipshaber Dış Haberler-Halide Tonga