Avrupa Birliği (AB) hükümetleri ve parlamenterleri adına görüşmeler gerçekleştiren AB müzakerecileri, başta Çin olmak üzere diğer ülkelere olan bağımlılığını azaltmak için lityum ve nikel gibi kritik ham maddelerin yerel olarak tedarikine yönelik yasa tasarısında anlaşmaya vardı.

Avrupa Komisyonu, temiz teknoloji ürünleri üretiminde ABD ve Çin ile rekabet edebilmesine imkan sağlayan AB stratejisinin en önemli parçası olan Kritik Ham Madde Yasası'nı Mart ayında teklif etmişti.

Teklife göre, AB 2030 yılına kadar 16 "stratejik ham madde" için yıllık ihtiyacının en az yüzde 10'unu yükseltecek, en düşük yüzde 40'ını işleyecek ve en az yüzde 25'ini geri dönüştürecek.

AB hükümetlerinin oluşturduğu Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin ortak bir metin üzerinde anlaşması gerekiyordu. Önceki gün varılan anlaşma bahsedilen yasanın 2024 başlarında yürürlüğe girmesinin önünü açtı.

Müzakereciler stratejik ham maddeler listesine sentetik grafitin dışında alüminyumun da eklenmesi konusunda anlaşmaya vardı. Doğal grafit zaten listede bulunuyordu.

Sentetik grafitin listeye dahil edilmesi, Çin'in grafit ihracat kontrollerini sıkılaştırma planına dair atılan adım olarak kaydedildi.

ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı (5 Ekim 2024) ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı (5 Ekim 2024)

Çin, kritik minerallerin tedarikini kontrol etmeye dair adım bünyesinde, ulusal güvenliği korumak amacıyla 20 Ekim'de bazı grafit ürünleri için ihracat izni talep edeceğini belirtmişti.

Dünyanın en büyük grafit üreticisi ve ihracatçısı olan Çin aynı zamanda dünyadaki grafitin yüzde 90'ından fazlasını rafine ederek neredeyse tüm elektrikli araç akü anotlarında kullanılan malzemeye dönüştürüyor.

AB zor rastlanan toprak metalleri ve lityum gibi yeşil enerjiye geçiş için hayati önem taşıyan maddeler konusunda Çin'e bağımlı olduğu biliniyor.

Editör: Deniz Dalgıç