Almanya'nın yatırımcı görünümü dördüncü ayda iyileşerek enflasyonun gerilemesiyle Avrupa'nın en büyük ekonomisinin istikrara kavuşabileceğine dair beklentilere dikkat çekti.

ZEW enstitüsü tarafından hazırlanan beklenti endeksi ekim ayındaki -1,1 seviyesinden kasım ayında 9,8'e çıktı. Bloomberg anketinde ekonomistlerin tahmini endeksin 5 değerini alması yönündeydi. Mevcut şartlara dair endeksi kasım ayında eksi 79,8 ile sınırlı değişim gösterdi.

Bakan Işıkhan: İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz Bakan Işıkhan: İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz

Almanya, eylül ayına kadar olan üç aylık dönemde üretimin yüzde 0,1 oranında daralması ve ekonomistlerin 2023'ün son çeyreği için aynı büyüklükte bir daralma tahmin etmelerinden sonra sınırlı bir resesyon riskiyle karşı karşıya kaldı. Ülkenin imalat sektörü küresel parasal sıkılaştırma ve Çin'deki yavaşlamadan olumsuz yönde etkilendi.

Perakendeciler tüketici duyarlılığını olumsuz etkileyen jeopolitik karışıklıkları gerekçe göstererek Noel satışları hususunda karamsar beklenti içine girdi.

Ancak enflasyonun gerilemesi ve ücretlerin yükselmesiyle birlikte hane halkının satın alma gücünün yükselmesi ve sonraki yıl ülkede ılımlı bir toparlanma görülmesi bekleniyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ekonomi danışmanları önceki hafta 2024'te ülkenin yüzde 0,7 büyüyeceğine dair tahminlerini paylaşmıştı.

Editör: Deniz Dalgıç