Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından milyonlarca SSK ve Bağkur emeklisinin beklediği maaş zam oranı belli oldu. Yüzde 37,57 enflasyon farkına göre en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin 317 liraya çıktı. Meclis’te yapılacak çalışmanın ardından söz konusu tutara refah payı eklenmesi bekleniyor. DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması taleplerine “kulak tıkandığını” belirterek, “Açlık sınırı düzeyinde belirledikleri asgari ücreti dahi layık görmedikleri emeklileri gerçeklikten uzak enflasyon oranlarına mahkûm ettiler” dedi. Resmi enflasyon ile gerçek enflasyon oranları arasında derin bir fark olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Emeklilere yapılan zam oranları arasındaki fark eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirmeye devam edecektir. Mevcut ekonomik ortam, emeklilerin açlık sınırının binlerce lira altında ücretlerle yaşam mücadelesi vermesine neden olacaktır” diye konuştu.

“Taleplerimize kulak tıkadılar”

DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, ELİPS HABER’e emeklilere yapılacak zam oranını değerlendirdi. 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretin milyonlarca işçi, emekçi ve ailelerini açlığa mahkûm edileceği bir düzeyde olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Biz emeklilerin ısrarla belirttiğimiz, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması talebimize kulak tıkayanlar; açlık sınırı düzeyinde belirledikleri asgari ücreti dahi layık görmedikleri emeklileri gerçeklikten uzak enflasyon oranlarına mahkûm ettiler” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 yılı aralık ayı enflasyon rakamlarına işaret eden Yavuz, “Yıllık enflasyon yüzde 64,77, Temmuz-Aralık 2023 dönemini kapsayan altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 37,57 olarak açıklandı. Aralık ayı enflasyon oranları bir kez daha ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtan bir oran oldu” diye konuştu.

“Emeklilerin iradesi ve yaşam hakları yok sayıldı”

Açıklanan enflasyon oranları sonucunda memurların, memur emeklilerin, SSK ve Bağkur emeklilerinin alacakları zam oranlarının netleştiğini açıklayan Yavuz, “Emeklilerin iradesi ve yaşam hakları yok sayılarak belirlenen bu artışlar şöyle: Memur ve memur emeklileri yüzde 49,25 zam alırken; İşçi ve Bağkur emeklileri yüzde 37,5 zam alacak” ifadelerini kullandı.

“Emeklilerin açlık sınırının altında ücretlerle yaşam mücadelesi verecek”

Resmi enflasyon ile gerçek enflasyon oranları arasındaki derin bir fark olduğunu söyleyen Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“Emeklilere yapılan zam oranları arasındaki fark eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirmeye devam edecektir. Mevcut ekonomik ortam, emeklilerin açlık sınırının binlerce lira altında ücretlerle yaşam mücadelesi vermesine neden olacaktır. Zira Kasım 2023 için hesaplanan açlık sınırı 13 bin 745 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin 544 lira iken emekli aylıklarının büyük bölümünün zamlı halinin dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır. Belirtelim ki, açlık sınırı sadece gıda ihtiyaçlarının karşılanması için yapılması gereken asgari harcama tutarıdır. Bu bağlamda, bir açlık sınırı düzeyindeki ve altındaki hiçbir ücret, maaş ya da aylık halkın yaşamını idame ettirebilmesinde kıstas olmamalıdır. Barınma, ısınma, sağlık, ulaşım gibi temel ihtiyaçların yanında kültürel ve sosyal ihtiyaçların da göz önüne alınarak karşılanması bu çağda bir lüks olarak sayılmamalıdır.”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten 'Fitch' değerlendirmesi Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten 'Fitch' değerlendirmesi

“En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalı”

Yavuz, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Kaynak: Deniz Dalgıç