Yürürlüğe girdiği günden bu yana kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara sebep olan yüzde 25 sınırının kalkması gündemde. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 zam sınırlamasının ‘devam etmesi için bir sebep görmediğini’ söyledi. Şimşek, “Devam etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı” dedi.
1 Temmuz 2024'e kadar uzatılan sınırlamanın kalkmasına az bir süre kaldı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, sınırlamanın kaldırılmasının piyasaya etkilerini değerlendirdi.
“Kira artış oranı TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek”
Sınırlama kalktığında 2 yıl önceki kurala geri dönüleceğini belirten Kiraz, “Bu kapsamda 2 yıldır var olan bu süreç bitmiş olacak. Eski sistemdeki gibi TÜFE’nin 12 aylık ortalamasının artış oranı olarak belirlenmesi tekrar geçerli olacak. Piyasadaki denge yüzde 25 kuralının ikinci yıla uzatılması yüzünden çok bozulmuştu. Dolayısıyla devam etmesi kesinlikle yanlış olur. Yaşanan mevcut sorunları daha da derinleştirir” dedi.
“Sınırlama uzatılmamalı”
Yüzde 25 kuralının kaldırılmasının gerekliliğini vurgulayan Kiraz, “Bu karar, eski sisteme dönülmesi ve biraz da olsa piyasanın rahatlaması adına önemli. Sınırlama kesinlikle uzatılmamalı. Uzatıldığı takdirde, televizyonlarda da gördüğümüz sorunlar artarak devam eder” ifadelerini kullandı.
2 Temmuz sabahı TÜFE’nin 12 aylık ortalaması kapsamında artış oranı uygulanacağını söyleyen Kiraz, “Mevcut bir ve beşinci yıllar arasında olan artış oranı buna göre belirlenirken, beşinci yıldan sonra mal sahipleri kira tespit davası açabilecek. Sistem 15 Haziran 2022’den önceki döneme, yani eski haline geri dönecek. Geçici madde ortadan kalkacak” diye konuştu.
“Kira gelirlerinde azalma olmaz”
Sınırlamanın kalkması konusunda kiracıların en büyük endişesi olan ‘Kira fiyatlarında artış olur mu?’ sorusunu da yanıtlayan Kiraz, “Kira fiyatlarında yükselme olmaz ama azalma da olmaz. Mevcut kira değerleri çok yüksek. Bunun sebebi konut sayısının az olması ve üretilememesi. Arzın sağlanamaması nedeniyle mevcut nüfusla paralel şekilde sorun yaşamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kiralık konuta ulaşımın hala ‘çok az’ olduğunu kaydeden Kiraz, “Bu kapsamda da kira gelirleri düşmez” dedi.
“Kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları azalacak”
Yüzde 25 sınırı yüzünden kiracı-ev sahibi arasında çıkan ve çok büyük boyutlara ulaşan anlaşmazlıkların, sınır kalktıktan sonra azalacağını söyleyen Kiraz, “Piyasa kendi dengesine oturduğunda, özellikle TÜFE artışını ve beş yılda bir kira tespit davasının açılmasını hesaba kattığımızda hemen olmasa da 1-2 yıl içerisinde yavaş yavaş bu anlaşmazlıklar eski sayılarına döner. Hiçbir zaman tamamen bitme ihtimali yoktu. Şu an mevcut olarak kilitlenen mahkeme süreçleri olmaz” şeklinde konuştu.