Özel Haber: Halide Tonga

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Yunanistan’da 7 Aralık’ta ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Ege'yi barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla dünyaya örnek olalım arzusundayız” dedi. Miçotakis, ise "Vize meselesinde Türk öğrencilerle Avrupa öğrenciler arasında yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldık. Aynı zamanda doğu Egede bütün bir yıl boyunca 7 gün boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarını Doğu ege adalarını ziyaret etme serbestiyetini karar olarak ele aldık" diye konuştu.

Alaçatı Turizm Derneği  (ATD) Üyesi Necat Çelikok, ve Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir kararın özellikle Çeşme turizmini ve genelde ülke turizmini nasıl etkileyeceğine dair Elipshaber için değerlendirmelerde bulundu.

Kararın Çeşme’de otelcileri olumsuz etkileyeceğini ifade eden Çelikok şunları söyledi:

Otelciler olumsuz etkilenecek

"Bu durum bizi bu bölgede otelciler olarak olumsuz etkiler. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis’in iki ülke arasındaki yumuşamayı ve iş birliği sağlama idaresini biz turizmciler olarak doğru buluyoruz. Çünkü Ege Denizi’nin iki yakasında, iki halk ortak çalışmalı ve kendi geleceklerini kendileri tayin etmeli, bunu olumlu karşılıyoruz."

Uygulama 2024 yılında başlarsa bu bizi olumsuz etkiler

7 günlük vize uygulamasının iki yönlü bir yanı olduğuna dikkat çeken Çelikok,

"Bu 7 günük vize meselesinde iki ayak var. Acentacı arkadaşlar bu durumdan mutlu. Çünkü, onlar bu turları düzenliyorlar. Türkiye’den iç Pazar dediğimiz, dışarıya tur yapılması hem gelir hem prestij olacak. Acenta sahipleri bunu olumlu karşılıyor. Ama biz otelciler, özellikle Çeşme ve Alaçatı gibi iç pazardan beslenen destinasyonlarda olumlu karşılamıyoruz. Yönetmelik çıkınca daha geniş bilgi vereceğiz. Ama ilk anda iç pazarda bu bizi olumsuz etkileyecek. Çünkü iç pazarda insanlar adalara yönlenecek. Bu sadece Sakız Adası iken şimdi 10 Yunan adası oldu. Buraya en yakın, Midilli ve diğer adalar rağbet olur. Bu uygulama 2024 yılında başlarsa bu bizi olumsuz etkiler." dedi.

Yunan adalarına nasıl gidilir? Yunan adalarına nereden gidilir? Yunan adalarına nasıl gidilir? Yunan adalarına nereden gidilir?

Sonuçta ‘Yurtdışında tatil yaptım’ diyeceklerdir

"Geceleme sayılarımız düşer. Otel fiyatlarını düşürerek bu durumu durduramayız. İnsanlar gidip görmek isteyeceklerdir. Mesela siz burada bin liraya düşürdünüz oteli, orada 2 bin lira ise yine oraya giderler. Çünkü merak eder insanlar ve ‘Yurtdışında tatil yaptım’ diyecekler. Belki durum 2025 yılında farklı olur ama 2024’te bu karar uygulanırsa bizi olumsuz etkileyecektir."

Hizmet kalitesinde biz daha iyiyiz

Yunan adalarını gezip Türkiye'den daha farklı nasıl bir hizmet anlayışı, ürün çeşitliliği ve fiyatlandırma politikası olduğunu tespit etmenin önemine vurgu yapan Çelikok şöylr konuştu: 

"Serviste ve otel kalitesinde biz Türkiye olarak Yunan Adalarından daha iyiyiz. Yiyecek, içecek, hizmet kalitesi anlamında inanın biz daha iyiyiz. Sakız’a gittiğinizde kirli masada oturabiliyorsunuz. Gidenler görecektir. Bu bir rekabet. İnsanlar özgürce istedikleri yerde tatillerini yapabilirler. Çeşme ve Alaçatı’da yapmamız gereken şey öncelikle rakiplerimizi tanımaktır. Adalarda hangi hizmetler veriliyor, fiyat skalası nedir, hizmet kalitesi nedir, bunları araştırmamız lazım. Sakız bildiğimiz yer ama diğer adalara gidip inceleme yapacağız. Eksiğimiz varsa tamamlamamız ve ürün çeşitliliğini artırıp, kalitede ödün vermeden hizmetimizi sunmamız lazım. Kültür sanat faaliyetleri, eğlence, caz festivali gibi etkinlikler düzenlenmeli."

Nejat-Çelikok-Alaçatı Turizm Derneği

Alaçatı Turizm Derneği  (ATD) Üyesi Necat Çelikok

İnsanlar Alaçatı’ya kültürünü merak ettiği için geliyor

Yerli ve yabancı turistlerin sadece deniz, kum, güneş için Çeşme'ye özellikle Alaçatı'ya gelmediklerini ifade eden Çelikok, tatil sürecinde medeniyet gezilerinin de önemine vurgu yaptı.

"Alaçatı’ya Ruslar da geliyor artık. Rusları insanlar deniz, kum, güneş sever diye bilir. Alaçatı’ya da geliyorlar. Her insan kültür, medeniyet tanımak ister. Tek kutuplu dünya düzenin yarattığı eğlence ve kültür sanat anlayışından insanlar sıkıldı. İnsanlar deniz olmayan Alaçatı’ya neden geliyor sanıyorsunuz? Sokaklarını, kültürünü, mahallesini görmeye, havasını koklamaya geliyorlar. Bunu çok önemli buluyoruz. Sonuç olarak, eğer biz iyi hazırlanmazsak bu bizi kötü etkiler. Sadece fiyat düşererek bunu engelleyebileceğimizi düşünmüyoruz. İnsanlar ha Çeşme’de Bodrum’da aynı parayı ödemişim ha Yunan adasında aynı parayı ödemişim diyebilecektir. Hiç görmediği bir yere gitmiş olacak sonuçta."

Önümüzdeki 1-2 yılı kazasız atlatmamız lazım

"Bizim önümüzde 1-2 yılı kazasız belasız atlatmamız lazım. Kovid sürecinde zaten yaralı çıktık, deprem, seçimler gibi süreçlerden kaynaklı 2023 yılı iyi geçmedi. 2024-2025 yılını da kaybetmek Alaçatı’yı olumsuz etkiler. Zararı azaltmak için bu bölgede dış pazara yönelik ciddi çalışma yapmamız lazım."

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir: Kapı vizesi uygulaması zaten vardı

ÇEŞTOB Başkanı Demir ise karar ile ilgili şöyle konuştu: 

"Bu bir vize sebestliği değil. 2004-2019 yılları arasında zaten var olan bir kapı vizesi uygulaması vardı. Çeşme’den ya da diğer yerlerden adaların hepsine giriş vardı. Pandemi nedeni ile askıya alındı. Açılması bugüne kadar uzadı ama Nisan ayı itibari ile yeniden başlayacağını öğrendik.

Sakız ve Samos Türk vatandaşları sayesinde hareketli

Sakız ve Samos adalarına Tüğrk vatandaşların daha çok gittiğini, oradan Türkiye'ye (Çeşme'ye, Seferihisar'a) geçişte yabancı turist sayısının az olduğunu söyleyen Demir, 

"Çeşme’den Yunan adalarına 4 feribot çalışıyor. Çeşme’ye günlük turist giriş çıkış sayısı 6 aylık sezon döneminde bin 600 kişi. Bunun yüzde 80’inden fazlası Türk vatandaşı. Günübirlik gelenlerin sayısı fazla. Samos, Sakız gibi adalarındaki hareket Türk vatandaşları sayesindedir. Kos’ta durum daha farklı. Bodrum’dan geçildiği için günü birlik turist sayısı orada baya fazla. Avrupa’dan Kos’a gelen turistler, Bodrum’u da geziyor. Sakız ve Samos’ta zaten yabancı turist olmadığı için genelde oraya Türk vatandaşları geçiyor. Oradaki dostlarımız ‘Türkler olmasa biz ölürüz’ gibi mecazi cümleler kuruyorlar." dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir 

Almanya vize randevusu bile vermiyor

Avrupa'ya vize alma konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Demir,

"Neden bir anda pozitif enerji yayıldı onu açıklamak gerekir. Çünkü şu an Avrupa’ya vize almak çok zorlaştı. Vize randevularını bile kapattılar, örneğin Almanya vize randevusu dahi vermiyor. Böyle olunca motivasyon gerekiyordu. Yurtdışını insanlar görmek istiyor bu çağda. Türkiye’ye 100’ün üzerinde vize uygulayan ülkeler var. Vatandaşlarımız vize sıkıntısından dolayı hapsolmuş durumda." dedi. 

Birçok ülkeye vize kolaylığı sağlanmalı

"Hükümetimizin de çalışmaları sonucunda Yunan Adalarına vize serbestliği duyuruldu. Bu kötü bir şey değil. Keşke bu uygulamalar birçok ülke ile geçerli olsa, vize kolaylığı sağlansa. Vize serbestliği değil, vize kolaylığı sağlanmalı.

Bakan Uraloğlu: Kar yağışlarına karşı ülke genelinde gerekli tedbirler alınmıştır Bakan Uraloğlu: Kar yağışlarına karşı ülke genelinde gerekli tedbirler alınmıştır

Ekonomik olarak Yunan adalarına geçiş konusunda liman olan yerler zarar görmez. Çünkü gemiler sabah erken kalkıyor, geç giriş yapıyor. Dolayısıyla o destinasyonlara giden Türk vatandaşları her şekilde feribot çevresindeki, liman çevresindeki otel, pansiyon ve kahvaltı alanlarına zaten katkısı var. Ciddi bir ekonomik kayıp değil."

Yunan adalarına devlet desteği olduğu için orası daha ucuz

Yunan adalarının Türkiye'deki turistik yerlerden farklılığına dikkat çeken Demir sözlerini şöyle tamamladı: 

"Şöyle bir kayıp var; Yunanistan bir Avrupa ülkesi. Çalışanları ve iş dünyası anlamında Avrupa ile eş değer bir fiyatlandırma var. Asgari ücret bin 800 euronun üzerinde. Buna rağmen Yunanistan’daki otel ve hizmet sektörü, adalara gitmek için çıkış yapılan Türkiye’deki yerlerden daha uygun fiyatta. Dolayısıyla Türkiye ile rekabet edebiliyor ve avantaja geçebiliyor.Vergisel anlamda özellikle adalara destekler var. Kolaylıklar var adalardaki enerji ve diğer giderle için. Dolayısıyla girdiler orada daha uygun. Bizde girdiler daha fazla olduğu için adalar daha uygun kalıyor.  Örneğin Çeşme’de beach giriş fiyatı bin lira. Ama orada bedava. Bir beache girip bir kahve alıp akşama kadar orada güneşlenip, deniz girebiliyorsunuz."

Editör: Halide Tonga