Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesinde yumurta üretimi yapan bir işletmede kuş gribi vakasının belirlendiğini ve enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtaların derhal imha edildiğini belirtti.

"Bu hastalık, dünya genelinde entegre tesislerde sıkça görülüyor"

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Ülkemiz, dünyada görülen Avian İnfluenza (AI) virüsü ile 2005 yılında tanışmıştır. İlerleyen yıllarda ülkemiz, bu kanatlı hastalığıyla mücadelede tüm dünyaya örnek olmuştur. Son yıllarda AI, başta Uzak Doğu, ABD ve Avrupa olmak üzere dünya genelinde birçok ülkeyi etkisi altına almıştır.

Doğal yaşamdaki kanatlıların hastalık taşıyıcı özellikleri ve virüsün zor yok edilebilmesi nedeniyle, göçmen kuşların göç yollarında ve konaklama alanlarında kanatlı solunum hastalığı görülmektedir. Dünya yumurta üretiminde üst sıralarda yer alan ülkelerde, on milyonlarca hayvan, önleyici tedbir olarak hastalık belirtisi göstermese de üretimden çıkarılmak zorunda kalmıştır. Sadece canlı kanatlılarda bulunan grip virüsü, kanatlıdan kanatlıya yalnızca temas yoluyla bulaşabilmektedir.

Cumartesi Anneleri 1025. haftada Ali Tekdağ’ın akıbetini sordu Cumartesi Anneleri 1025. haftada Ali Tekdağ’ın akıbetini sordu

Hastalık belirtisi gösteren hayvanların etrafındaki 3 kilometrelik çaptaki sağlıklı hayvanlar da hastalığa yakalanma riski nedeniyle üretimden izole edilmektedir. Çemberin dışındaki sağlıklı hayvanların hastalanmaması için bu bölgedeki tüm hayvanlar hızlı ve etkin şekilde izole edilmekte ve gerekirse bertaraf edilmektedir. 3 kilometre çapındaki kanatlı hareketleri engellenirken, 10 kilometre yarıçapındaki hayvanlar ise karantina ve gözlem altına alınmaktadır.

Uzun süredir dünya genelinde entegre tesislerde sıkça görülen bu hastalık, ülkemizde genellikle küçük işletmelerde ve kırsal bölgelerde görülmüştür. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığımızın acil müdahalesi sayesinde, hastalık kaynağında söndürülerek yayılması önlenmiştir.

Göçmen kuşların yaban hayatımızla temas ettiği sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde, ülkemizin hastalıktan ari durumu tehdit altına girebilmektedir. Bu nedenle tüm üreticilerimize biyogüvenlik önlemlerini en üst seviyede tutmaları ve mevsim geçişlerinde alarm durumuna geçmeleri gerektiği konusunda sürekli uyarılarda bulunulmakta, açık alan kanatlı yetiştiriciliğinin riskleri konusunda halkımız bilgilendirilmektedir. Yaban hayatından kaynaklandığı düşünülen ve açık alan kanatlı yetiştiriciliği veya yerel taşıyıcı hayvanlar yoluyla yayıldığı tahmin edilen AI, geçtiğimiz hafta bir ilimizdeki işletmelerden birinde yapılan denetimde şüpheyle tespit edilmiş ve teşhis edilmiştir. Bölge acil karantina bölgesi ilan edilmiştir.

"Teşhisin konduğu andan itibaren ürün sevkiyatı durdurulmuştur"

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, teşhisin konduğu andan itibaren bölgeye giriş çıkışı ve ürün sevkiyatını durdurmuştur. Sadece kanatlılarda görülen bir hastalık olan AI, ördek, hindi, kaz gibi bazı hayvanlar tarafından taşınabilmekte, ancak bu türler etkilenmemektedir. Tavuk, güvercin, bıldırcın gibi kanatlılarda ise hastalık ölüme yol açabilmektedir. Hastalığın mutasyon geçirme riski nedeniyle, ülkemizin kanatlı sağlığı ve varlığını korumak adına hastalığın görüldüğü 3 kilometrelik çap içindeki tüm kanatlılar imha edilmekte, 10 kilometre yarıçaptaki hayvanlar ise gözetim altında tutulmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanımızın talimatları doğrultusunda çalışan tüm ekiplere, insan gıdası arz güvenliği ve ülke kanatlı sürdürülebilirliği için gösterdikleri hızlı ve etkin çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bölgedeki işletme sahiplerine de yetkililere gösterdikleri destek ve yardımları için teşekkür ederiz.

Bu alanda karantina çalışmalarının başladığı andan önce üretilmiş ve şüphe bulunmayan hayvan ve yumurtalar, haksız negatif algıya yol açmamak ve en küçük bir risk bile oluşturmamak adına imha edilmiştir. Halkımıza; hangi tesiste, ne zaman üretildiği belli olan ambalajlı ürünlerde herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını, ambalajı sağlam, etiketi doğru ve sergileme alanı temiz ürünlerin güvenle tüketilebileceğini belirtiriz.

Dünya standartlarından daha hızlı, etkin ve koruyucu tedbirlerle sektörün yanında olan Konya Valimiz başta olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Gümen, Gıda ve Kontrol Genel Müdürümüz ve ekibine teşekkür ederiz.

Bu kadro ile sağlıklı nesiller için tarladan sofraya sağlıklı gıda üretiminin güvencesi olmaya devam edeceğiz.

Kaynak: Haber Merkezi