Çin iç piyasasındaki yuan, Çin ekonomisine ve finansal piyasalara ilişkin karamsarlığın yükselmesiyle birlikte dolar karşısında 16 yılın en düşük seviyesine indi.
Çin'in para birimi yüzde 0,2 kayıplar dolar başına 7,3294’e düşerken Çin dışı piyasada benzer büyüklükte bir düşüş kaydedildi.
Yuandaki zayıflama, Çin Merkez Bankası’nın Perşembe günü günlük referans oranını üst üste 54’üncü günde beklenenden güçlü bir seviyede belirlenmesine rağmen yaşandı. Bu Bloomberg’in 2018'de yuanın sabitlemesine yönelik tutmaya başladığı tahmin anketi için en uzun seri olarak kaydedildi.
Destek önlemlerine rağmen düşmeye devam etti
Çin’in giderek kasvetli ekonomik görünümü ve ABD ile politika ayrılığından dolayı baskı altında olan iç piyasadaki yuan, yetkililerin düşüşü yavaşlatmak amacıyla destek önlemleri artırmasına rağmen tehlikeli biçimde yüzde 2'lik işlem bandının zayıf ucuna yaklaştı.
Kur sabitleme veya devlet bankalarından dolar satmalarını istemek gibi yöntemlerin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde bir toparlanma yaşanmadan ya da daha az şahin bir FED olmadan oyunun kurallarını değiştirip değiştirmeyeceğine yönelik şüpheler devam ediyor.
Uzmanlar bu konuda sorumlası gereken sorunun Çin’in yuan için çizgiyi hangi seviyede çekeceği ve düşük yuanın, istikrarsızlaştırıcı bir sermaye çıkış sarmalı riskinin hangi noktada ekonominin gördüğü potansiyel faydalara ağır basacağı olduğunun altını çiziyor.
DBS Bank Makro Stratejisti Wei Liang Chang yaşanan düşüşle ilgili, “Yuanın çok fazla zayıflamasına izin vermek, Asya genelinde rekabetçi değer kaybı riskine yol açacak, sermaye çıkışlarını teşvik edecek ve ihracat sektörüne yalnızca küçük faydalar sağlayacaktır. Çin’in yuandaki değer kaybına göz yummaya devam edeceğine ve doların keskin bir şekilde güçlenmesi durumunda bazı düzeltmeler yapılmasına izin vereceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
Bu yıl dolar karşısında yüzde 6'ya yakın değer kaybına uğradı
Doların küresel çapta güçlenmesiyle yuan 2023'te yüzde 6’ya yakın değer kaybetse bile diğer para birimleri karşısında daha iyi bir performans gösterdi. Çin para biriminin işlem gören emsallerinden oluşan bir sepete karşı göstergesi yüzde 2 düştü.
Bazı stratejistler Çin'in yuanın zayıflama eğilimini tersine çevirecek kadar sert bir şey yapmasının pek muhtemel olmadığını dile getiriyor. Pekin önceki aylarda, devlete ait bankalardan dolar satmalarını talep ederek yuanı desteklemeye çalışırken bir yandan kısa vadeli döviz fiyatlarını sıkıştırmak amacıyla offshore likiditeyi sıkılaştırmaya çalışıyordu.
Jefferies'den Brad Bechtel, "Dolar-yuan'ın büyük düzeltmeye rağmen inatla 7,30'un üzerinde kalması, baskının hâlâ yüksek olduğunu ortaya okuyor. PBOC kesinlikle bir çeşit büyük devalüasyon olayı yaşamamaya çalışacak çünkü bu durum yuan istikrarı, yuanın ticari para birimi olması, potansiyel rezerv para birimi vb. fikrini mahvediyor" açıklamasında bulundu.