31 Mart yerel seçimlerine 10 günden az bir süre kaldı. Tüm Türkiye’nin gözünün çevrildiği İstanbul’da yarış başa baş. Antalya, Eskişehir, Hatay da seçim sonucu merak edilen kentler. Ama el değiştirmesi muhtemel başka iller de var. 

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın yazısına göre, AK Parti bir yandan mevcut belediyelerini yeniden kazanmak, diğer yandan buna başta İstanbul, Antalya ve Eskişehir olmak üzere yenilerini eklemek istiyor. İktidar cephesinde İstanbul yarışında Murat Kurum’un 0.5 ila 2 puan önde olduğuna dair farklı değerlendirmeler var. Ama tek bir AK Partili "seçimi aldık, bu iş tamam" demiyor. 24 Mart’ta yapılacak büyük İstanbul mitingine katılımın İstanbul seçim sonucuna dair mesaj vereceği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'a tebrik telefonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'a tebrik telefonu

Demirkaya'nın yazısından öne çıkan satırbaşları şöyle:

"İstanbul mitinginde emekliye seyyanen zam müjdesi sürpriz olmaz"

"AK Partililer İstanbul mitingine katılımın seçime dair bir mesaj içereceğini söylüyor ama CHP’liler katılımın değil, yapılacak mitingde emekliler için Erdoğan’ın vereceği müjdelere bakmak gerektiğini düşünüyor. CHP’de “24 Mart İstanbul mitinginde emekliye seyyanen 5 bin lira müjdesi sürpriz olmaz, ama bu ekonomik darboğazda ne kadar ikna edici olur göreceğiz” deniliyor. Seçmenin büyük ölçüde kararını verdiğini düşünen bazı araştırmacılar da son hafta ortaya konulacak vaatlerin çok fazla sonuç üretmeyeceği görüşünde.

CHP yeni yönetimi İstanbul’un yanı sıra bu seçimde Antalya, Hatay ve Eskişehir olmak üzere birçok başka ilde de önemli bir sınav verecek. Eskişehir’de son haftalarda el değiştirme riskinin azaldığı konuşuluyor. Ancak Antalya’da durum "bıçak sırtı" olarak değerlendiriliyor. Hatay içinse adaylık sürecinde çok yıpranmış olmasına karşın Lütfü Savaş’ın kazanmasının sürpriz olmayacağı söyleniyor.

CHP Kırklareli ve Edirne’yi kaybedebilir

CHP bu seçimde mevcut belediyelerini korumanın yanı sıra Bursa, Manisa, Balıkesir Büyükşehir belediyelerinde de iddia ortaya koydu. Ancak açıklanan anketler bunun kolay olmadığını gösteriyor. CHP önceki yerel seçimde küçük oy farklarıyla kaybettiği Giresun’u yeniden almayı da hedef olarak koyarken Kırıkkale, Zonguldak, Uşak, Kastamonu’da sürpriz yapmak istiyor. Ancak CHP’de olup kaybetme riski taşınan iller de var. Edirne ve Kırklareli, bugün kaybedilme riski bulunan iki şehir. CHP’de bu iki kent için “bıçak sırtı, kaybetme riski var” diye konuşuluyor.

İzmir’de alarm, oy düşüşü, ilçe kaybı yaşanabilir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 belediye başkanı dışında tüm adayları yenilenen İzmir için “Değişim nerede diyenler İzmir’e baksın” demişti. Ancak DEM Parti ve İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla seçime girdiği kentte CHP’nin sadece kendi kemik seçmeninin oyunu alacağı görülüyor. İstanbul’da İYİ Parti ve DEM Parti seçmeninden CHP’nin adayına oy geçişi görülürken, İzmir’de iki partinin de kendi oyunu alacağı, bu durumda CHP’nin 2019 seçimlerinde yüzde 58 olan oy oranının yüzde 42-43’lere kadar düşebileceği, hatta ilçe kaybının da yaşanabileceği konuşuluyor. İzmir için alarm verilen CHP’de Özgür Özel’in önümüzdeki günlerde kentteki programlarını artırması bekleniyor.

CHP’lilerin kazanılmasına kesin gözüyle baktığı Ankara içinse “oy farkı ne olacak” hesabı yapılıyor. Ankara’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı ilçelerinin de kazanılması durumunda belediye meclisinde çoğunluğun da elde edilebileceği beklentisi var."

Kaynak: Haber merkezi