Yılbaşı gecesi, hem eğlenceli vakit geçirmek hem de yeni yılın ilk saatlerini keyifle karşılamak isteyenler için özel bir anlam taşıyor. Ancak yılbaşı sofralarında yapılan yanlış tercihler, ertesi güne yorgun ve keyifsiz başlamanıza neden olabilir. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Elips Haber’e yaptığı açıklamalarda, sağlıklı bir yılbaşı için sofrada dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

 “Yılbaşı sofraları mutlu, keyifli ve sağlıklı olmalı”

Elif Melek Avcı Dursun, yılbaşı sofralarının yalnızca eğlenceli değil, sağlıklı bir şekilde hazırlanması gerektiğini ifade ederek, “Yılbaşı sofrasında en çok dikkat etmemiz gereken şeylerin başında alkol ve tatlı tüketimi geliyor. Hindinin mutluluk verdiğine yönelik bazı araştırmalar var. Hindi eti tüketimi, özellikle yılbaşı akşamında, güzel dileklerin yer aldığı, insanların birbirleriyle hoş ve keyifli vakitler geçirdiği bir süreçte tercih ediliyor. O yüzden yılbaşı sofrasının mutlu, keyifli ve sağlıklı bir öğün olması gerekiyor. Ağır gıdalardan uzak, dengeli bir sofra olması gerekiyor. Akşam yemeğine tekabül ettiği için sindirimi zor gıdalar tercih edilmemeli” dedi.

 “Hindi eti porsiyon kontrolüyle tüketilmeli”

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi etiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Avcı Dursun, porsiyon kontrolüne dikkat çekerek şunları söyledi:

Yılbaşının şans çiçeği kokina satışlarında yüzde 40 düşüş! Yılbaşının şans çiçeği kokina satışlarında yüzde 40 düşüş!

“Hindinin proteini yüksek bir kaynak olmasıyla dikkat çeker. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu, obezite ve diğer kronik hastalıklara karşı önleyici özellikleri vardır. Ancak porsiyon kontrolü önemlidir. Eğer hindi etini çok fazla tüketirsek, kilo problemleriyle karşılaşabiliriz. Yaklaşık 100 gram hindi eti, 140 kalori kadar enerji içerir ve düşük kolesterol içeriğine sahiptir. Hindiyi kızartmak yerine zeytinyağı, limon suyu ve baharatlarla marine ederek daha sağlıklı bir şekilde hazırlayabiliriz.”

“Tatlı tüketiminde ölçüyü kaçırmayın”

Tatlı tüketiminin yılbaşı sofralarının önemli bir parçası olduğunu belirten Avcı Dursun, porsiyon kontrolüyle ilgili önerilerde bulunarak, “Yılbaşı pastasını severek tüketiyoruz. Ancak pasta tüketimi 50-60 gramı geçmeyecek şekilde ve kreması sıyrılmış bir şekilde olursa daha uygun olur” İfadelerini kullandı.

“Şarap, daha sağlıklı bir alkol seçeneği”

Tatlı tüketimiyle birlikte alkol seçiminde de dikkatli olunması gerektiğini belirten Avcı Dursun, “Alkol konusunda şarap tercih edilebilir, çünkü diğer içkilere göre daha az yağlanma yaratır. Kalori bakımından yoğun alkollü içecekler hızlı bir şekilde yağlanmaya neden olabilir” diye ekledi.

“Kuruyemiş seçiminde badem ve ceviz öne çıkıyor”

Diyetisyen Avcı Dursun, yılbaşı sofralarında kuruyemiş seçimine de dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:

“Kaju gibi çok yağlı olanlar yerine badem veya ceviz tercih etmek daha iyi bir seçim olacaktır. Bunları da yaklaşık bir avuçtan fazla tüketmemek gerekir. Yeni yılı beklerken, cipsler ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Bunun yerine kendi cipsinizi hazırlayabilirsiniz. Örneğin tatlı patatesi halka halka doğrayıp fırına vererek taze kekik, baharatlar, pul biber ve zeytinyağıyla sağlıklı bir alternatif oluşturabilirsiniz.”

“Yeni yılın ilk sabahına hafif bir kahvaltıyla başlayın”

Yılbaşı akşamında ölçüyü kaçıranlar için ertesi gün önerilerde bulunan Avcı Dursun, dengeleme diyetlerinin doğru bir yöntem olmadığını vurguladı:

“Çok fazla kaçamak sonrası dengeleme gibi yaklaşımlar doğru değil. Çünkü vücuda alınan enerjiyi sonradan yok etmek mümkün değil. Bu metabolizmanın çalışmasına aykırı. Ancak ertesi sabahı daha hafif geçirmek için düzenli bir kahvaltı yapılmasını öneriyoruz. Salatalık, elma, limon, marul ve maydanozla hazırlanmış bir smoothie içerisine maden suyu ekleyebilirsiniz. Yanına az yağlı beyaz peynir ve bol yeşillikli bir kahvaltı yaparak günü karbonhidrat ve hayvansal gıdalardan fakir tutabilir, sebze ve meyve tüketimini ve su içmeyi artırarak geçirebilirsiniz.”

Muhabir: Ateş Çatıkkaş