Yılbaşına sayılı günler kala hazırlıklar başladı. Bazıları 31 Aralık gecesinde dışarıda sevdikleriyle eğlenmeyi tercih ederken; bazıları ise evde aileleriyle geniş sofralarda buluşacak. Yeni yıl sofralarının vazgeçilmezi olan tavuk ve hindi etinin çiğ ya da az pişmiş tüketildiği durumlar ‘salmonella’ adı verilen bakteri riski oluşturuyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, yılbaşı sofralarında tüketilen tavuk ve hindi etinde yaşanabilecek sorunlara dikkat çekerek, “Marketten alıp eve getirilirken ki süreçte hemen buzdolabına konulması ve soğuk zincirin kırılmaması önem arz ediyor. Donuk vaziyetteyse pişirilmeden önce çözdürülmesi gerekiyor. İyi bir ısıl işlem görmesi gerekiyor. Salmonella riski olabiliyor. O nedenle yıkanmadan direkt pişirilmeli ya da yıkanılsa bile dikkatli bir şekilde, etrafa bulaştırmadan sıçratmadan yıkanmalı” dedi. Yeni yıl akşamlarının bir diğer vazgeçilmez lezzeti olan kuruyemişlere işaret ederek, “Kuruyemişte de tüketiciyi aldatma gibi durumlar söz konusu olabilir. Kalitesiz bir ürünle karıştırılmış olabilir. Bozulmuş bir ürün ve iyi bir ürünü karıştırmak da taklit ve tağşişe girer. Özellikle açıkta satılan kuruyemişlere dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

Erdal Beşikçioğlu sözünü tuttu: 5 sokak köpeği belediyede görevlendirildi Erdal Beşikçioğlu sözünü tuttu: 5 sokak köpeği belediyede görevlendirildi

 “Soğuk zincirin kırılmaması önemli”

ELİPS HABER’e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, yeni yılda yaşanabilecek gıda zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği konusunda uyardı. Yılbaşı yemeği olarak tüketilen tavuk veya hindi etinde hızlı bakteri üreme riski bulunduğunu söyleyen Üzümcü, “Marketten alıp eve getirilirken ki süreçte hemen buzdolabına konulması ve soğuk zincirin kırılmaması önem arz ediyor. Donuk vaziyetteyse pişirilmeden önce çözdürülmesi gerekiyor. Onun dışında iyi bir ısıl işlem görmesi gerekiyor. Yeterli pişme noktasına gelmesi gerekiyor. Bunlarda salmonella riski olabiliyor. O nedenle yıkanmadan direkt pişirilmeli ya da yıkanılsa bile dikkatli bir şekilde, etrafa bulaştırmadan sıçratmadan yıkanmalı. Çiğ eti parçaladığı ekipmanı diğer yerlere değdirmemeli” ifadelerini kullandı.

“Taklit ve tağşiş ürünlere dikkat”

Yılbaşında kuruyemiş tüketiminin arttığına dikkat çeken Üzümcü, “Kuruyemiş yeni yılda çok tüketiliyor. Kuruyemişlerin açık satılanı, ambalajlı olanı var. Bunlarda da güvenilir bir yerden, firmadan almalılar. Özellikle onların da fiyatları çok arttı. Bunda tüketiciyi aldatma gibi durumlar söz konusu olabilir. Kalitesiz bir ürünle karıştırılmış olabilir. O şekilde bir aldatma olabilir. Bozulmuş bir ürün ve iyi bir ürünü karıştırmak da taklit ve tağşişe girer. Özellikle açıkta satılan kuruyemişlere dikkat etmek gerekiyor. Açıkta satılan kuruyemişlerde toz toprak kirlenmeler olabilir. Sonuç itibarıyla vatandaşlar bildiği, güvendiği yerlerden alışveriş yapmalı” dedi.

“Yeni yıl öncesi denetimler artırılmalı”

Yeni yılda dışarıda yemek yemeğe büyük bir talep olacağını belirten Üzümcü, “Yeni yılda dışarıda yemek yemeğe büyük bir talep olacaktır. Orada da bu her türlü gıda risklerine açık. Özellikle soğuk meze, tavuk, hindi eti gibi gıdalarda risk yüksek. Denetimlerin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle yılbaşı öncesi denetimlerin artırılması gerekiyor. Bu tür hazır gıdaları üretip satan noktaların daha sıkı denetlenmesi lazım” diye konuştu.

Kaynak: Deniz Dalgıç