Haber: Deniz Dalgıç

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, üreticiyi en çok zorlayan maliyet kalemlerinin başında yem fiyatlarının geldiğini belirterek, “Şu ana kadar yem fiyatlarına yüzde 10 civarında bir zam geldi ve gelmeye devam ediyor. Yem fiyatları dolara endeksli. Yani dolara gelen zam miktarı kadar yeme de zam geliyor” dedi. Et ve süt fiyatlarının ilerleyen günlerde artmaya devam edeceğine dikkat çeken Solakoğlu, “Şu anda sütte sanayici aşağı yönlü bir baskı içerisinde. Süt fiyatını düşürmeye çalışıyorlar. Et fiyatları yüksek kalacak. Dolayısıyla inek kesimleri yine yapılıyor. Bu durumun orta vadede sütü bir hayli pahalandıracağını düşünüyoruz” diye konuştu. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) açıkladığı maliyet tablosunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Solakoğlu, “Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet tablosunda 1 litre sütün üretim maliyeti 9 lira 87 kuruş. Bizim son çalıştığımız maliyetler tablosuna göre, 1 litre sütün üretim maliyeti 12 lira 90 kuruş” ifadelerini kullandı.

Sencer Solakoğlu, et ve süt fiyatlarını ELİPS HABER’e değerlendirdi. Solakoğlu’na sorduğumuz sorular ve yanıtları şu şekilde:

“Dolara gelen zam miktarı kadar yeme de zam geliyor”

Maliyet kalemlerinde üreticiyi en çok ne zorluyor?

Yem fiyatları üreticiyi zorluyor. Yem ham maddeleri ithal olduğundan doların artmasıyla beraber şu anda piyasada ciddi bir fiyat artışı söz konusu. Sürekli yem fiyatlarına zam geliyor. Neredeyse haftalık zamlar gelmeye başladı. Şu an yüzde 10 civarında bir zam geldi ama zamlar devam ediyor. Yem fiyatları dolara endeksli. Yani dolara gelen zam miktarı kadar yeme de zam geliyor.

“1 litre sütün üretim maliyeti 12 lira 90 kuruş”

Bu zamlarla birlikte sütün üretim maliyeti ne kadar oldu?

Ulusal Süt Konseyi bir maliyet hesabı ortaya koyuyor ama biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Böyle bir maliyet hesabı yok. Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet tablosunda 1 litre sütün üretim maliyeti 9 lira 87 kuruş. Bizim son çalıştığımız maliyetler tablosuna göre, 1 litre sütün üretim maliyeti 12 lira 90 kuruş.

“Üretim yapmamak, yapmaktan daha mantıklı”

Et ve süt fiyatlarının seyri nasıl olacak?             

Et ve süt fiyatları artarak devam edecek. Şu anda sütte sanayici aşağı yönlü bir baskı içerisinde. Süt fiyatını düşürmeye çalışıyorlar. Et fiyatları yüksek kalacak. Dolayısıyla inek kesimleri yine yapılıyor. Bu durumun orta vadede sütü bir hayli pahalandıracağını düşünüyoruz. Zaten beklenilen ve olması gereken o. TÜİK’in açıkladığı tahmini rakamların gerçeği yansıtmadığını ve kesilen hayvan sayısının orada yazandan çok daha fazla olduğunu biliyoruz.

Siz bugün bir hayvanı bugün kestirdiğiniz zaman 60 bin lira mertebesinde para toplayabiliyorsunuz. 60 bin liranın yüzde 30’dan faize yatırırsanız 20 bin lira yıllık iş yapmadan para kazanma imkânınız var. İneği sağarsanız en iyi ihtimallerde 5 ila 10 bin lira arasında para kazanabilirsiniz. Bir sürü de risk almak zorundasınız. Haliyle çiftçi de bu hesabı yapabilecek kadar matematik biliyor. O yüzden şu anda üretim yapmamak, yapmaktan daha mantıklı.

“İzlenecek yol ilim ve fene dayalı olmalı”

Üreticinin yükünü hafifletmek ve üretime yeniden teşvik etmek amaçlı nasıl bir yol izlenebilir?

İzlenecek yolun temel ilkesi ilim ve fene dayalı olmasıdır. Bilimsel harici hiçbir çözüm sonuç vermeyecektir veya vermesi gereken sonucu vermeyecektir. Ama şu anda popülist yaklaşımlar sebebiyle devlete bağlı kurumların hiçbirinde gerçeği yansıtan istatistiklerin yayınlanmadığına üzülerek görüyoruz.  

Editör: Deniz Dalgıç