Günü geldiğinde yapılması gereken lastik değişimi sadece aracın güvenliği için değil, yakıt tasarrufu ve motor ömrü için de önemlidir. Bu yüzden mevsim değişimlerinde doğru lastik seçimi yaparak hem kendinizi hem de trafikteki diğer sürücüleri koruyabilirsiniz. Konuyu uzmanına sorduk, anlattı.
1 Aralık 2024’te başlayan kış lastiği uygulamasının 1 Nisan 2025’te sona erdiğini belirten Lastikçi Mustafa Hasdemir, lastik değişiminin kazaları önlemek ve yakıttan tasarruf sağlamak açısından kritik olduğunu söyledi. Türkiye'deki bazı araçlar için kış lastiği takma zorunluluğunun, 1 Aralık ile 1 Nisan arasında geçerli olduğunu hatırlatan Hasdemir, bu tarihlerde kış lastiği kullanmanın güvenlik için önemli olduğunu vurguladı.
Yaz lastiği ne zaman takılmalı?
Hasdemir, yaz lastiği takma zorunluluğu bulunmadığını, ancak güvenli sürüş için yaz mevsiminde yaz lastiği kullanmanın şart olduğunu belirtti.
“Kış lastiği, yazın kullanıldığında aracın performansını olumsuz etkileyerek fren mesafesini uzatabilir ve virajlarda dengesizliğe neden olabilir. 1 Nisan itibariyle kış lastiklerinin çıkarılması ve yaz lastiklerine geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır” diyen Hasdemir şöyle konuştu:
Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki farklar
“Yaz ve kış lastiklerinin tasarımları, yol koşullarına göre farklılık gösterir. Kış lastikleri, soğuk hava ve kaygan zeminler için özel olarak üretilmiştir, yanakları geniştir ve suyu tahliye edecek şekilde tasarlanmış dişleri vardır. Buna karşın yaz lastikleri, sıcak havalarda daha iyi performans gösterir. Her iki lastik tipi, araçların güvenli bir şekilde yola tutunmasını sağlar. Lastiklerin doğru seçimi ve kullanımı hem araç güvenliği hem de motorun uzun ömürlü çalışabilmesi için son derece önemlidir.
Kış lastiği yazın kullanılınca ne olur?
Kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılması, sadece lastiğin hızla aşınmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda aracın performansını da olumsuz etkiler. Yazın kış lastikleri, daha hızlı ısınır ve yola daha az tutunur, bu da fren mesafesini uzatarak kazaları tetikleyebilir. Ayrıca motorun yüklenmesiyle yakıt tüketimi artar ve motor parçaları daha hızlı yıpranabilir.
Lastik ömrü ne zaman sona erer?
Bir lastiğin ömrü, kullanım şartlarına bağlı olarak değişir. Araç kullanımı, lastik bakımı, sürüş hızı gibi faktörler lastiğin ömrünü etkiler. Lastiğine göre değişen ömür bazı lastikler için 4-6 yıl bazıları içinse ortalama olarak 5 ile 10 yıl arasında değişir. Lastik değişiminin gerektiği zamanları anlamak için, diş derinliğini kontrol etmek önemlidir.”
Kış lastiklerinin saklanması
Mustafa Hasdemir, lastiklerin saklanmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Kış lastikleri yazın saklanırken uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Özellikle küçük dairelerde yaşayanlar için lastiklerin saklanması zor olabilir. Bu durumda, lastik oteli hizmetleri sunan firmalar devreye girmektedir. Oto lastik otelleri, lastiklerin doğru koşullarda saklanmasını sağlar ve bu hizmeti bizim gibi pek çok servis noktası sunmaktadır.”