Vitamin ve mineraller, bedenimizin yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirerek sağlıklı kalması için gerekli temel maddelerdir. Her birinin kaynağı ve faydası çok çeşitliyken, bu besinlerin tek bir ortak noktası vardır; vücudumuzda üretilmezler, onları gıda yoluyla almamız gerekir. Sadece hasta olunduğu zaman değil, bütünsel sağlığı korumak için de en iyi önleyici tıp yaklaşımlarından biri olan takviyeleri doğru şekilde kullanmak çok önemli. En doğru zamanda, en doğru eşlikçi gıdalarla aldığınız takviyeler; sağlığınızı en üst seviyeye taşımanıza yardımcı olur.
C vitamini
C vitamini şüphesiz kış aylarında en ihtiyaç duyduğumuz vitamin ancak bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve cildin güneşin zararlarından korunmasında da hayati bir rol oynaması nedeniyle yaz aylarında da alınması gereken güçlü bir antioksidandır. UV radyasyon seviyelerinin daha yüksek olduğu yaz aylarında, C vitamini alımını artırmak, güneşe maruz kalmanın neden olduğu serbest radikal hasarıyla mücadele etmeye yardımcı olur.
Cilt için temel vitamin: E vitamini
E vitamini, cildi UV hasarından ve serbest radikallerin neden olduğu erken yaşlanmadan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. E vitamini açısından zengin besinleri rutine dahil etmek, içten dışa doğru sağlıklı cildi desteklemeye yardımcı olur.
D vitaminini hapsedin
Vücudun güneş ışığına maruz kalması demek D vitamini üretimi demektir ancak birçok insan, özellikle güneşe maruz kalmanın sınırlı olduğu kış aylarında hala optimal seviyelerin altında kalıyor. Sıcak havaların gelmesi ile açık havada daha fazla zaman geçirmek D vitamini seviyelerini artırmanın en doğal yolu olacaktır. Yağlı balık, yumurta ve zenginleştirilmiş süt ürünleri gibi D vitamini açısından zengin yiyecekleri beslenmeye dahil etmenin yanı sıra D vitamini takviyesi kullanımı da yaz aylarında önemlidir.
Enerjinizi kaybetmeyin: B1 vitaminin önemi
B1 vitamini, büyüme ve gelişmeyi destekleyen, hücrelerin fonksiyonu için görevli bir vitamindir. Temel görevi ise tüketilen besinleri vücutta enerjiye dönüştürmektir. Açık hava aktivitelerinin ve fiziksel eforun arttığı yaz aylarında yeterli B1 vitamini alımının sağlanması, enerji seviyelerinin korunmasına ve canlılığın desteklenmesine yardımcı olur. B1 vitamininin iyi besin kaynakları arasında tam tahıllar, yağsız etler, kuruyemişler, tohumlar ve baklagiller bulunur. Aynı zamanda B1 vitamini içeren takviye edici gıdalar da kullanılabilir.
Güneşin zararlı etkilerine karşı A vitamini
A vitamini, görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımı, bağışıklık sistemi ve doku hücre büyümesi için gereklidir. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda yardımcıdır. Havuç, tatlı patates, ıspanak ve lahana gibi karotenoid açısından zengin besinler, yaz beslenmesine dahil edilebilecek mükemmel beta-karoten kaynaklarıdır.
Vitaminler, fazla alındığında vücutta birikir ve kontrolsüz kullanıldığı zaman “hipervitaminoz” denilen vitamin fazlalığına neden olur. Vitamin eksikliği kadar fazlalığı da bir sağlık sorunu haline dönüşür. Bu nedenle ek vitamin ihtiyacı doktor kontrolünde yapılmalıdır.