Sosyal medya platformu Instagram'a 2 Ağustos’ta (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) BTK tarafından Türkiye'de erişim engeli getirildi. Aynı gün içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, BTK tarafından erişim engelinin getirildiği Instagram'da bir paylaşım yaptı. Erdoğan daha sonra bu paylaşımı sildi.

Katalog suçlar gerekçe gösterildi

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline yönelik yaptığı açıklamada "Katalog suç kapsamında Instagram'ı uyardık, karşılık gelmeyince kapattık. Toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadılar. Kanuna uydukları anda Instagram erişimi açılır" dedi.

Vatandaşlar VPN’e yöneldi

Vatandaşlar, sosyal medya platformu İnstagram'ın Türkiye’de kısıtlanmasının ardından VPN ile İnstagram'a girmeye başladı.

Instagram ile hükümet yetkilileri görüştü

Instagram ile hükümet yetkilileri arasında görüşmeler başladı. İlk iki görüşmede sonuç çıkmadı.

5 Ağustos’ta görüşmeye yönelik bir açıklama yapan Bakan Uraloğlu, “Instagram konusunda tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz. Aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz" dedi.

İPA: Instagram yasağının Türkiye’ye günlük maliyeti 1,9 milyar lira

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, Instagram'ın yasaklanmasının Türkiye ekonomisine maliyetinin 1,9 milyar lira olduğunu açıkladı.

Asal Araştırma: Instagram yasağı AK Parti’nin 2 puan oy kaybına neden olacak

Asal Araştırma direktörü Adem Belede, “BTK kararıyla Türkiye’de  Instagram’ın erişime kapatılması daha şimdiden AK Parti’nin 2 puan oy kaybına neden olacak" dedi.

Instagram yasağına yönelik şikayetler yüzde 162 arttı

Türkiye’de 2 Ağustos itibarıyla uygulanan Instagram yasağı devam ediyor. Kullanıcılar, erişim engelinin kalkmasına dair isteklerini Şikayetvar’a iletirken, ilgili kurumun şikayetleri son bir haftada yüzde 162 arttı.

Beyoğlu'nda cinsel saldırı davasında sanıklar ağır cezada yargılanacak Beyoğlu'nda cinsel saldırı davasında sanıklar ağır cezada yargılanacak

Erdoğan'dan Instagram açıklaması: Dijital faşizmle karşı karşıyayız

Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin açıklama yapan Erdoğan, "Hükümet olarak bizim kimsenin özgürlüğüyle herhangi bir sorunumuz yok. Ne yaptıysak daima hukuk ve demokrasi zemininde yaptık. Şimdi de amacımız anayasamızın verdiği imkanlar dahilinde insanımızın hakkını korumaktır. Türkiye'nin talepleri karşılanırsa mesele zaten kendiliğinden yoluna girecektir" dedi.

Özgür Özel'den Instagram tepkisi: Tamamen saçmalık, tamamen yanlış

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Instagram uygulamasına erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. CHP Lideri Özel,  "Tamamen saçmalık, tamamen yanlış" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, 7 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, erişim engeli getirilen Instagram'ın kısa sürede açılabileceğini söyledi.

Instagram yetkilileri ile görüşmeler devam ediyor

6 Temmuz'da açıklama yapan Bakan Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle ciddi bir aşama kaydettiklerini belirtti. Uraloğlu, "Taleplerimiz karşılandığı anda, tam erişimi sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Instagram yetkilileri ile görüşmeler devam ediyor. Konu ile ilgili Bakanlıktan, yeni bir açıklama bekleniyor.

"Sosyal medya şirketlerinin bulunduğu ülkelerin yasalarına ve kanunlarına uymaları gerekiyor"

Sayan, yerli ve milli ürünlere daha da önem verilmesi gerektiğine değinerek, son günlerde Instagram ve Roblox'a gelen erişim engelleriyle gündem olan yerli sosyal medya mecralarına dikkati çekti.

Sayan, "Sosyal medya her ne kadar ilk başlarda bilgilenme, haber alma, eğlence ve sosyalleşmek için kullanmak adına ortaya çıkmış gözükse de günümüzde insanlar üzerinde adeta tahakküm kurabilme, insanları yönlendirme, kişisel hak ve özgürlüklerin bir yandan insanları kendini ifade edebildiği bir ortam olurken bir yandan da bu küresel şirketler açısından insanları özellikle belirli bir yönlendirmenin adeta bir aracı haline geldiğini hep birlikte görüyoruz" diye konuştu.

Sosyal medya şirketlerinin bulunduğu ülkelerin yasalarına ve kanunlarına uymaları gerektiğini her zaman savunduklarını belirten Sayan, tüm ülkelere aynı standardın sergilenmesini sürekli savunduklarını ifade etti.

Sayan, "Biz özellikle bazı sosyal medya şirketlerinin birçok uyarıya rağmen terör örgütlerinin istediği paylaşımı yapabilmeleri, bu paylaşımların görmezden gelindiği, bu konudaki rahatsızlıklarımızı, mahkeme kararlarının bildirilmesine rağmen devam ettiğini hep birlikte gördük" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi