İngiltere’deki Essex Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, travmanın genç bir beynin gelişimini değiştirdiğini ve problem çözme ve empati gibi alanları etkilediğini yapay zeka aracılığıyla buldu.

Araştırmayı Essex Üniversitesi'nde çocuk kliniği ve sağlık psikoloğu ve psikoloji öğretim görevlisi olan Dr. Megan Klabunde yönetti.

Çalışmalarının söz konusu etkileri tersine çevirecek yeni tedavilere yol açabileceğini söyleyen Dr. Klabunde, "Beyindeki iki büyük kümede net değişiklikler olduğunu gösterdik. Artık problem çözmenin ve kendine odaklanmanın etkilendiğini biliyoruz, bu da birinin duygularla mücadele edebileceği, ilişkiler kurabileceği ve hatta kendi bedenlerini anlayabileceği anlamına geliyor." dedi.

“Ömür boyu sürecek bir travma”

Nijerya'da kadın sünnetine maruz kalan Valerie isimli bir kadın, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Bu yaşandığında 16 yaşındaydım. Daha farkına bile varmadan yerdeydim. Birisi göğsümün üzerine oturuyordu ve sakatlandım.”

"Bu benim için ömür boyu sürecek bir travmanın başlangıcıydı. Yıllarca fiziksel ve duygusal acı ve utanç yaşadım."

Valerie her zaman bu tip durumlara neden diğer insanlardan farklı tepki verdiğini merak etti ve söz konusu araştırmanın "büyük ikramiyeyi kazanmak gibi" olduğunu söyledi.

Çocukken cinsel istismara uğrayan Kari de, "Araştırmanın kendisi için ne anlama geldiğini anlatacak kelime bulamadığını" söyledi.

Kari, "Yıllardır ilişkilerle mücadele ettim ve her zaman 'neden ben?' diye merak ettim. Artık bunun benim hatam olmadığını biliyorum." diye ekledi.

Dr. Klabunde, travma sonrası stres bozukluğunun belirgin belirtilerini göstermeyen kişilerin de yaşadıklarından hâlâ etkilendiğini tespit etti.

Yaptığı açıklamada, "Artık mevcut tedavilerin bulmacanın önemli bir bölümünü gözden kaçırdığı görülüyor. Ayrıca travmanın bedeni, benlik duygusunu ve ilişkileri nasıl etkilediğine de bakmaları gerekiyor. Umut getiriyor çünkü doğru tedaviler beynin yeniden yapılanmasını tersine çevirmeye yardımcı olabilir." dedi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi