Yakın dövüş sanatları hakkında konuşan Atakan Er, bu sistemlerin bireylerin kendilerini savunmaları için geliştirilmiş teknikler bütünü olduğunu belirterek, “Yakın dövüş sanatları, bireylerin en kısa sürede en az hasarla saldırgana en fazla zararı vermelerini sağlar. Wing Chun temelli bu sistem, her yaştan ve cinsiyetten insanın kolaylıkla öğrenip uygulayabileceği bir savunma sanatı olarak öne çıkıyor” dedi.
"Wing Chun, kaba kuvvet yerine teknik, hız ve refleksleri ön plana çıkaran bir savunma sanatıdır"
Er, yakın dövüş sanatlarının özellikle Wing Chun Kung Fu'nun sokağa uyarlanmış bir versiyonu olduğunu vurguluyarak “Wing Chun, kişinin kendisini sokakta savunması için en verimli savaş sanatıdır. Rakibin gücüne karşı gelmek yerine, onun gücünü ona karşı kullanmayı öğretir. Bu da teknik, hız ve reflekslerin kaba kuvvetten daha önemli olduğu anlamına gelir” şeklinde konuştu. Bu savunma sanatının kuralı olmadığını belirten Er, “Wing Chun’da amaç ringde puan toplamak değil, hayatta kalmaktır. Bu nedenle, hayatta kalmak için gerekirse insan vücudunda bulunan hassas bölgelere vuruşlar yapılır. Bu yönüyle müsabakası olan bir spor değildir” dedi.
Wing Chun’un uygulama şekline değinen Atakan Er, savunma ve saldırının aynı anda yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bir boksör, kendisine karşı atılan yumruğa önce savunma yapıp sonra saldırıya geçerken, Wing Chun uygulayıcıları savunma ve saldırıyı aynı anda icra ederler. Bu sanat, güç ve esneklik yerine teknik ve hıza önem verir. Yoğun kondisyon antrenmanları yerine savunma ve saldırı teknikleri bol tekrar ile pekiştirilir.”
''Zincir yumruk, Wing Chun’a has en önemli saldırı tekniğidir''
Wing Chun’un teknikleri hakkında bilgi veren Er, “Zincir yumruk, Wing Chun’a has en önemli saldırı tekniğidir. Bu, rakibe dik açıyla ardışık olarak atılan yumruklardan oluşur. Tekme saldırılarında ise en çok kullanılan teknik düz tekmedir ve kasık bölgesine yöneliktir. Baş bölgesine tekmeler ortalamadan fazla esneklik gerektirdiği için pek kullanılmaz” dedi. Ayrıca, yumruk savunmalarında ön kollar ile yapılan blokların ve tekme savunmalarında 45 derece kaçışların öne çıktığını belirtti.
Krav Maga hakkında da görüşlerini paylaşan Er, “Krav Maga, İbranice'de yakın dövüş anlamına gelir ve Wing Chun’un temelini alarak diğer dövüş sanatlarından bazı teknikleri harmanlayan bir sistemdir. Krav Maga’da da eller, dirsekler, dizler, tekmeler ve omuzlar saldırı için kullanılır ve kuralı yoktur. Tamamen hayatta kalmaya yönelik bir sistemdir” şeklinde konuştu.