Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya ve İstanbul'da rekor kıran yabancılara konut satışı oranı, bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 45 düştü. 6 aylık dönemde yabancılara yapılan konut satımı verilerine bakıldığında; 10 bin 461 konuttan 3 bin 868'inin satışının Antalya'dan yapıldığı görüldü.

2022'den bu yana yabancılara en çok konut satışı yapılan il olan Antalya, 2024'ün 6 aylık döneminde de yabancıların en çok konut satın aldığı il olarak belirlendi.

“Satışlar normal seyirde ilerliyor”

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, satışların ‘normal seyirde’ ilerlediğini söyledi.

Çağlar, “Konut satışı aslında çok düşmüş değil. Rusya-Ukrayna savaşından sonra bir patlama olmuştu. Çok fazla vatandaş gelip ev aldılar. Antalya turizmin başkenti olduğu için dünyanın her tarafından göç alıyordu zaten. Savaştan sonra yabancıların sayısı arttığı için o dönem 1-1 buçuk sene hızlı bir artış yaşandı” dedi.

6 Eylül güncel döviz kurları: Dolar ve euro ne kadar oldu? 6 Eylül güncel döviz kurları: Dolar ve euro ne kadar oldu?

“Pandemiden önce Antalya emekli şehriydi”

Bu artıştan sonra Antalya’da fiyatların arttığını belirten Çağlar, “Pandemiden önce Antalya emekli şehriydi. Pandemiden ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra gerçekten fiyatlar çok yükseldi. Yükselince de otomatik olarak insanlar daha uygun buldukları yerlere gitmeye başladılar. Ülkenin her yerinde bu durum yaşanıyor ama Antalya’da bir tık daha fazla” diye konuştu.

“Savaş dönemiyle şu anki oranları kıyaslamamak gerekiyor”

Satışların normal seyirde ilerlediğini vurgulayan Çağlar, “Savaş dönemiyle şu anki oranları kıyaslamamak gerekiyor. Yüzde 10’luk bir düşüş yaşanmış olabilir. Fazla bir düşüş yok. Pandemi dönemine kıyasladığımızda tabii ki bir durgunluk yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Antalya’da konut satışlarında yaşanan genel durgunluğun sebebinin ‘krediler’ olduğunu aktaran Çağlar, “Turizmle ilgili bir sıkıntı yok” diye ekledi.

“Türklerde konut alım-satımı durma noktasında”

Türklere konut satışına ilişkin açıklamalarda bulunan Çağlar, “Türklere konut satışı maalesef bu kredilerden dolayı çok durgun. Vatandaşlarımız kredi çekemiyor, enflasyon yüksek. Önceden iki memurdan biri kredi çekip ev alır, diğeri evi geçindirirdi. Şimdi maalesef geçinmek çok zor. Krediler de çok yüksek. Şu anda alım-satım durma noktasında diyebilirim” şeklinde konuştu.

“Türklere konut satışı yüzde 30 düştü”

Çağlar, “Türklere konut satışı geçen seneye oranla şu anda yüzde 20-30 daha düşük” bilgisini verdi.

Muhabir: Betül Vural