Türkiye’nin 2024 yılı için sağlık turizmi hedefi belli oldu. Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, Türkiye’nin 2023 yılında sağlık turizminde yüzde 25-30 civarında bir küçülmeye gittiğini belirterek, “Şu anda 2024 yılında yaşadığımız ve bir çeyreğini bitirmek üzere olduğumuz dönemde işler güzel gidiyor. Bu yıl sağlık turizminde geçen yılın açığını kapatarak 5 milyar dolarlık bir gelir hedefliyoruz” dedi. Yabancıların Türkiye’de en çok yararlandığı sağlık hizmetlerini açıklayan Terziler, “Ülkemize gelen cironun yüzde yüzde 50’si saç ekiminden geliyor. Sağlık turizmindeki genel yapıya baktığımız zaman ilk üç sırayı daha çok saç, diş ve estetiğin aldığını görüyoruz. Bu sıralama diğer sağlık hizmetleri olarak olarak devam ediyor” diye konuştu.
“2024 yılı için 5 milyar dolar hedefliyoruz”
TÜSATDER Başkanı Dr. Servet Terziler, ELİPS HABER’e Türkiye’nin 2024 yılı sağlık turizm hedeflerine ilişkin bilgi verdi. 2024 yılı için sağlık turizm beklentisini açıklayan Terziler, “2023 yılı sağlık turizminde son 10 yılın en düşük seviyeli cirosal bir dönemini yüzde 25-30 küçülme ile kapattı. 2022 yılındaki ciromuz ise yaklaşık 4 milyar dolarlık bir tarihi rekor kırdı. 2023 yılında yüzde 25-30 küçükmekle bu rakamlar yaklaşık 3 milyar dolarlara geriledi. Şu anda 2024 yılında yaşadığımız ve bir çeyreğini bitirmek üzere olduğumuz dönemde işler güzel gidiyor. Bu yıl sağlık turizminde geçen yılın açığını kapatarak 5 milyar dolarlık bir gelir hedefliyoruz” dedi.
“Kalite ve inovasyon ön planda bir sağlık anlayışı benimsiyoruz”
Türkiye’nin sağlık alanında kaliteyi ön planda tutan bir felsefeyi benimsediğini açıklayan Terziler, “Ülkemizde şu anda sektör artık ucuza birbirini fiyatla kırarak değil; kaliteyle, inovasyonla, Avrupalı insana 100-200 euro ucuz hizmet vermek yerine kalitesiyle daha iyi rakamlarla ülkemizi temsil etme gibi bir felsefeyi kabul etmeye başladı. Piyasada şu anda 3 bin, 4 bin, 5 bin euroya saç ekimi yapan 8-10 bin eurolara estetik operasyon yapan klinikler oluşmaya başladı ve talebi karşılıyorlar” diye konuştu.
“Saç, diş ve estetiğe talep yüksek”
Yabancıların Türkiye’de en çok yararlandığı sağlık hizmetlerini sıralayan Terziler, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemize gelen cironun yüzde 50’si saç ekiminden geliyor. Sağlık turizmindeki genel yapıya baktığımız zaman ilk üç sırayı daha çok saç, diş ve estetiğin aldığını görüyoruz. Bu sıralama diğer sağlık hizmetleri olarak olarak devam ediyor. Devletimizin şehir hastanelerinde yaptığı yatırımlar ve yapılanmalarla özellikle Avrupa bölgesindeki yakın coğrafyadaki 3-4 saatlik destinasyonların ülkemize genel sağlık hastalıklarını kabul etme konusunda taleplerin arttırdığını görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda bizim bu 5 milyar dolarlık cirolarımızın 20-30 milyar dolara çıkması içten bile değil.”
Sağlık turizminde 20 milyar dolarlık hedef gerçekçi mi?
Teziler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ hedeflerinde açıklamış olduğu sağlık turizminde 20 milyar dolar gelir beklentisine ilişkin, “Cumhurbaşkanımızın söylediği 20 milyar dolarlık hedef yaşlılık turizmi, kaplıca ve romatizmal hastalıklar turizmi, devletin yaptığı genel hastane turizmini de kapsayarak 20 milyar dolar oluyor. Bu gerçekçi bir rakam” açıklamasında bulundu.
“Türkiye'de sağlık, dünyanın en kaliteli en ucuz alanı”
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin fiyatlarına işaret eden Terziler, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şu anda bakıldığı zaman Türkiye'de sağlık, dünyanın en kaliteli en ucuz alanı diyebiliriz. Avrupa'da baktığınız zaman hem ulaşım çok zor, hem de fiyatlar özel sektör çok oturmadığı için muayenehane tarzındaki yerlerde yüksek görünüyor. Amerika'ya gittiğiniz zaman genellikle sağlık sistemi kiliselerin kurduğu vakıflara ait hastaneler tarafından yönetiliyor. İkinci aşamaya bakıldığı zaman, üniversite hastaneleri var. Amerika'ya bakıldığı zaman çok maliyetli rakamlar. Asya'ya baktığımız zaman yine sosyal devlet yapısı tam oturmadığı için insanları zorlanıyor. Ülkemizde hem demokratik bir ülke olup hem de sağlıkta sosyal devlet politikasını uygulandığı nadir devletlerin başında geliyoruz. Bu nedenle ülkemizdeki vatandaşlar sağlık konusuna çok şanslı. Devlet bu konuda çok duyarlı. Özel ve devlet hastaneleri bu konuda yeterli.”