Wood & Co. analistleri Raffaella Tenconi ve Alessio Chiesa, Türk lirasında zayıf seyir olacağına yönelik beklentisini paylaştı.

Analistler paylaştıkları bir notta "TL'de kontrollü bir değer kaybı olduğu görülüyor. Bu da gelecek sene için kesin bir kısıtlayıcı politikanın olmadığı ve gelecek yıllarda kalıcı enflasyonist baskıların da beklendiği ortamda enflasyonda yüzde 5 hedefinin gerçekçi olmadığına işaret ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Aralık ayında politika faizinin yüzde 42,5 ile zirve yapmasını ve birkaç çeyrek boyunca bu seviyelerde kalmasını bekleyen analistler Dolar/TL'nin sonraki yıl ortalama 36,8'e yükseleceğini bekledi. Notta "Diğer yandan enflasyon 2024 ortalarına dek yüzde 70'e yükselecek, 2024 sonunda ise yüzde 40'lara gevşeyecek" denildi.

7 Temmuz güncel akaryakıt fiyatları 7 Temmuz güncel akaryakıt fiyatları

Türk lirası, dolar karşısında ağustos ayından bu güne yüzde 11 gerileyerek Bloomberg'in takip ettiği gelişen piyasa para birimleri arasında en kötü performansı ortaya koydu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayından bu yana politika faizini her toplantıda yükselerek yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 40'a kadar çıkardı. Böylece 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi baz alındığında 2021 tarihinden bu yana ilk kez reel faiz pozitif bölgeye döndü.

Editör: Deniz Dalgıç