Dervişoğlu’ndan Suriyeli mülteci açıklaması: Esad gitti, misafirlik bitti Dervişoğlu’ndan Suriyeli mülteci açıklaması: Esad gitti, misafirlik bitti

Gazetenin haberinde bazı Arap ülkelerinin Suriye Devlet Başkanı Esad'a yurtdışına çıkmasını tavsiye ettiği de iddia ediliyor. Bu iddianın, Ürdünlü yetkililer tarafından yalanlandığı belirtildi.

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde Cuma günü Isabel Coles imzasıyla yayınlanan bir haberde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "Türkiye'den devreye girip muhalif militanları durdurmasını istediği" belirtildi.

Haberde ayrıca Esad'ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Mısır ve Irak'tan da silah ve istihbarat konularında destek istediği ancak bu isteğinin reddedildiği öne sürüldü.

WSJ'nin haberinde bunlara ek olarak Mısırlı ve Ürdünlü yetkililerin Esad'a yurtdışına çıkmasını tavsiye ettiği de iddia edildi.

Middle East Institute'tan siyaset bilimci ve kendisi de bir WSJ yazarı olan Firas Maksad ise X hesabında yaptığı bir paylaşımda görüştüğü Ürdünlü yetkililerin bu iddiayı reddettiğini belirtti.

Haber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Esad’dan olumlu dönüş alamadık, muhalifler Şam’a ilerliyor' sözlerinin ardından geldi.

Erdoğan aynı gün Cuma namazı çıkışında gazetecilere verdiği beyanatta "Suriye'nin geleceğini birlikte belirlemek" üzere Esad'a çağrıda bulunduğunu ancak "olumlu bir cevap" alamadığını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı, muhalif militanların ilerleyişiyle ilgili İdlib, Hama, Humus'tan sonra hedeflerinin Şam olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Esed'e bir çağrımız olmuştu, 'Gel Suriye'nin geleceğini birlikte belirleyelim' demiştik. Ne yazık ki bu işte olumlu bir cevap alamadık. Şu an itibarıyla İdlib'den sonra Hama Humus muhaliflerin elinde. Şam'a doğru bir ilerleyiş söz konusu," dedi.

El-Kaide'nin eski bir kolu olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve Türkiye destekli Suriyeli milislerden oluşan Suriye Milli Ordusu liderliğindeki muhalif militanlar, sürpriz bir saldırıyla Halep'i aldıktan birkaç gün sonra Suriye'nin orta kesimindeki Hama kentini perşembe günü ele geçirdi.

Esad'ın ülkedeki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana elinde tuttuğu Hama'yı kaybetmesi rejim ve destekçileri Rusya ve İran için önemli bir darbe oldu.

Suriye'deki son gelişmelerle ilgili Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanları, muhalif militanların ilerleyişini görüşmek üzere cumartesi günü Doha'da bir araya gelecek.

2 Aralık'ta, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Astana Süreci'ni yeniden canlandırma ve Suriye'deki durumu çözmek için Türkiye, Rusya ve İran arasında mümkün olan en kısa sürede bakanlar düzeyinde bir toplantı yapma planlarını duyurmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi