Rus rublesi ile dolara sabitlenen bir kripto varlık olan Tether arasındaki ticaret hacmi, temmuz ayının başlarında yüksek artış gösterdi. Wagner Grubu’nun ayaklanma girişimi esnasında değer kaybeden rubleye alternatif bulmak için çabalayan Ruslar kriptoya yöneldi. Wagner isimli milis grubunun lideri Yevgeny Prigozhin’in çıkardığı ayaklanma Vladimir Putin’in Rusya üzerindeki kontrolü hususunda şüphe uyandırırken ayaklanma nihayetinde başarısız oldu ve Wagner Belarus’a taşındı.

Kripto ticareti arttı

Veri sağlayıcı CCData’nın rakamlarına göre isyanın çıktığı gün olan 24 Haziran’da ruble ile Tether arasındaki günlük ticaret hacimleri arttı. Tether ile ruble arasındaki ticaret hacmi, 24 saat içinde 3,9 milyon dolardan yüzde 277 yükselişle 14,7 milyon dolara çıktı.

Prigozhin, Putin’le anlaşmasından sonra güçlerine durma emri verdiğinde ticaret hacimleri tekrar 3 milyon doların altına geriledi. Rusların bir günde yerel bankalardan 1 milyar dolardan fazla para çektiği tahmin ediliyor.

Ruble, Aralık'tan bu yana değerinin üçte birini kaybederken bu ay dolar/ruble kuru 90Rb seviyesinin üzerinde işlem gördü. Ruble Ukrayna-Rusya savaşının başladığı günden bu yana en düşük seviyesine düştü.

ABD rahatsız oldu

Dolara sabitlenmiş kripto para birimleri ağır yaptırım uygulanan ekonomilerde alternatif bir yatırım aracı sayılabiliyor. Yaptırım altında olan ekonomilerde yatırımcıların kripto aracılığı ile döviz ticareti yapabiliyor olması ABD’yi rahatsız etmeyi sürdürüyor.

2023'ün başlarında ABD savcıları, Rusya için “önemli bir mali kaynak” olarak tanımlanan Rus kripto borsası Bitzlato’nun kurucusunu tutukladı. Bir ABD devlet kurumu olan Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu eski başkanı Charley Cooper, alım satımlardan yararlananların bilinmediğini ifade etti.

Financial Times’a konuşan Cooper, “Ruble-Tether hamleleri, kriptoların ana akım finans dışında oynamaya çalışan düşmanlar tarafından kullanıldığı fikrini güçlendiriyor” açıklamasında bulundu.

Editör: Deniz Dalgıç