VPN (Virtual Private Network),  sanal özel ağlar olarak tanımlanır. Virtual Private Network kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır. Genel olarak şirketlerin şubeleri arasındaki iletişimi şifreleyerek güvenli iletişim sağlamasını amaçlamaktadır. VPN'ler, birçok farklı protokol ve teknolojiyi bir arada kullanmaktadır. Bir bilgisayardan karşı taraftaki diğer bilgisayar arasındaki iletişim kriptolama yapılarak güvenli bir tünel kurulması sağlanır. Bu kriptolama seviyesi ne kadar iyiyse gizliliğiniz de o kadar güvenli olur. Tüm verilerinizi bu tünelden geçirerek, DNS istekleriniz dahil olmak üzere tam koruma sağlarsınız.

Yasaklı sitelere erişim sağlanabilir

Virtual Private Network terimi “Sanal Özel Ağ” olarak Türkçeye çevrilebilir. En temel anlamıyla internete gerçek IP adresiniz gizlenip, farklı bir IP adresi üzerinden bağlanmanızı sağlayan hizmettir. Bu hizmet, bağlantınızı güvenli hale getirir ve kimliğinizi gizli tutar. Bu hizmeti kullanırken bant genişliği de oldukça önemlidir. Bu hizmeti satan firmalar bant genişliğine göre ücret politikası uygularlar. Yasaklı sitelere veya IP'lere VPN tünelleri üzerinden erişim sağlanabilir. Sanal Özel Ağ, veri şifrelemesi yaparak 3. şahısların ne yaptığınızı görmesine izin vermez, internette güvenli gezinmenizi sağlar.

VPN türleri nelerdir?

1. Uzaktan Erişim VPN'ler

Bu tür uygulamalar, uzaktan çalışanların şirket ağlarına güvenli bir şekilde bağlanmasına olanak tanır. Şirket içi kaynaklara ve uygulamalara erişim sağlar. Güvenli bir bağlantı sağlar ve şirket bilgilerini korur.

2. Siteden siteye VPN'ler

Bu tür uygulamalar, birden fazla ofisi olan işletmelerin birbirleriyle güvenli bir şekilde bağlantı kurmasına olanak tanır. Farklı ofisler arasında özel bir ağ oluşturur. Verileri ve iletişimi şifreler.

3. Kişisel VPN'ler

Bu tür uygulamalar, bireylerin çevrimiçi gizliliğini ve güvenliğini korumasına olanak tanır. Çevrimiçi etkinliği gizler. Konumu gizler. Bölgesel kısıtlamaları atlar.

4. SSL VPN'ler

Bu tür uygulamalar, web tarayıcısı aracılığıyla erişilen bir VPN'dir. KKurulumu ve kullanımı kolaydır.

5. IPSec VPN'le

Bu tür uygulamalar, ağ katmanında çalışır. Çok güvenlidir. Uzaktan erişim ve siteler arası bağlantılar için kullanılabilir.

6. PPTP VPN'ler

Kurulumu basittir. Kullanımı kolaydır. Hızlı çalışır.

7. OpenVPN

Bu tür uygulamalar, oldukça güvenli ve özelleştirilebilir bir VPN'dir. Açık kaynak kodludur. Birçok platformda kullanılabilir.

8. IKEv2 VPN

Bu tür VPN, mobil cihazlar için iyi bir seçim olan, oldukça güvenli ve kullanımı kolay bir VPN'dir. Hızlı çalışır. Tekrar bağlantı kurma özelliğine sahiptir.

9. WireGuard

Oldukça hızlı ve güvenli olarak çalışan bir türdür. Açık kaynak kodludur. Kullanımı kolaydır.

VPN kurulum rehberi

VPN'ler, internet bağlantınızı şifreler ve konumunuzu gizler. Bu sayede online gizliliğinizi ve güvenliğinizi artırır. Piyasadaki VPN servislerinin çoğu, kurulumu kolay ve hızlıdır.

VPN servis sağlayıcınızın web sitesinden kurulum dosyasını indirin.

Dosyayı çalıştırın ve kurulum sihirbazını takip edin.

Kurulum tamamlandıktan sonra ilgili uygulamayı açın.

Hesap bilgilerinizle giriş yapın.

"Tüm Trafiği VPN Üzerinden Çıkar" seçeneğini etkinleştirin.

Samsun’da motoru yeni yapılan otomobil, test sırasında yandı Samsun’da motoru yeni yapılan otomobil, test sırasında yandı

VPN bağlantısını başlatın.

Tarayıcı için VPN kurulumu

VPN servis sağlayıcınızın web sitesinden tarayıcı eklentisini indirin.

Eklentiyi tarayıcınıza yükleyin.

Tarayıcıyı yeniden başlatın.

VPN eklentisini açın.

Hesap bilgilerinizle giriş yapın.

VPN bağlantısını başlatın.

Mobil cihaz için VPN kurulumu

Android için Google Play Store veya iOS için Apple App Store'dan VPN uygulamasını indirin.

Uygulamayı açın ve hesap bilgilerinizle giriş yapın.

VPN sunucusunu seçin.

VPN bağlantısını başlatın.

Kaynak: Haber Merkezi