Dursun ERKILIÇ
Sanatçı Volkan Konak’ın KKTC’deki konser sırasında sahnede ölümü büyük üzüntü yaratırken ‘yakılmak istiyorum’ vasiyeti de büyük tartışmalara neden oldu.
Sanatçının tartışılan vasiyeti
‘Kuzeyin Oğlu’ olarak ünlenen Volkan Konak, yıllar önce yaptığı açıklamada, öldükten sonra gömülmek istemediğini belirterek, ‘yakılmak istiyorum’ demişti. Konak’ın sözleri şöyleydi:
“Siz sevenlerime vasiyetimdir, ne olur ben ölünce gömmesinler beni toprağa. Yaksınlar benim tüm bedenimi. Ve bir kutuya koyup Karadeniz'imin üstüne bir helikopterle savursunlar tüm küllerimi. Özellikle de Trabzon'umun üstüne.”
Volkan Konak'ın cenazesine dair detaylar netleşirken, sanatçının yakılma talebinin ailesi tarafından yerine getirilmeyeceği açıklandı.
Bazı ülkelerde uygulanan ‘ölüleri yakarak gömme’ uygulamasının Türkiye açısından bir geçerliliği var mı?
Uzmanından gelen açıklama
Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, konunun uzmanı olarak kamuoyunu bilgilendirdi.
‘Kremasyon’, yani ‘ölüleri yakarak gömme’ ve ‘krematoryum’, yani ‘kremasyon fırını’ konularıyla ilgili bilimsel ve yasal değerlendirmelerde bulunan Prof. Hancı, açıklamasının ‘sonuç’ bölümünde şu ifadelere yer verdi:
- Ülkemizde krematoryum kurulması yasaldır, krematoryum yapılmasına engel yoktur.
- Türkiye’de krematoryum kurulması için izin/ruhsat gereklidir. Valilik ve Sağlık Müdürlüğü’nün izni olması gerekir.
- İnsan hakları gereği; Anayasa, farklı dinlere mensup kişilerin dini inanışlarını ve icaplarını yerine getirebilmeleri için imkan sağlar.
Anayasa’nın 24. Maddesi dini özgürlükler kapsamında Din ve vicdan özgürlüğünü öngörür.
Anayasada yer alan bu maddeler, her dinden cemaatin inanışları doğrultusunda kamu düzeni ve genel ahlakı zedelemeyecek şekilde özgürlüklerini kullanmasını gerektirir.