T24'ün haberine göre, AB ülkelerinin konsolosluklarına 2022 yılında Türkiye'den 778 bin 409 kısa dönemli vize başvurusu yapıldı. Kaynaklar, bu sayının 2021'de 271 bin 997 başvuruya kıyasla ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekti.

2022'deki Schengen vizesi başvurularının yüzde 15.47'si reddedilirken, dünya genelinde bu oran yüzde 17.9 idi. AB kaynakları, Türkiye'de daha az vize başvurusunun yapıldığı 2021 yılında ise ret oranının 16.9 olduğunu, yani düşüş gösterdiğini ifade etti. 

Öte yandan Türkiye'deki başvuranların yüzde 78.1'ine çok girişli vize verilirken, dünyanın geri kalanında bu oranın yüzde 58 olduğu vurgulandı.

AB yetkilisi, "Evet, vizelerin çıkması uzun sürüyor olabilir. Ama bunun gerekçesi bir yılda başvuru sayısının üç katına çıkması, sorunlu başvurular, vs..." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, sığınma başvurularında yine kafaya oynuyor

AB kaynakları, Türkiye'nin 2023'te AB ülkelerine en çok sığınma başvurusunda bulunan beşinci ülke olduğunu ifade etti. 

Verilere göre AB, 2023'te sadece Suriye, Afganistan, Venezuela ve Kolombiya'dan daha fazla sığınma başvurusu aldı.

Kaynaklar, 2023' haziran ayı itibariyle 26 binden fazla Türk vatandaşının AB ülkelerine sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi. 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, 2022'nin Ekim ayında verdiği söyleşide, "Belki neden başvuruların detaylı incelendiğine daha yakından bakmamız gerekir: Türkiye artık vatandaşlarının Avrupa’ya en çok sığınma başvurusu yaptığı 4-5 ülkeden biri. Bu sayı artmaya devam ediyor. Bu yıl 20 bini çoktan geçti. Bu gelişmeler tabii ki vizelerin incelenmesinde rol oynuyor." demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'şantaj' demişti

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'na üçüncü kez seçilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmalarda vize krizine de vurgu yaptı

30 Mayıs'ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nda konuşma yapan Erdoğan, "Son dönemde siyasi şantaj olarak kullanılan vize sorununu en kısa sürede hal yoluna koyacağız" demişti.

Editör: Selim Ercan