A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 Son 16 Turu’nda yarın Avusturya ile karşı karşıya gelecek. Ay-yıldızlılarda teknik direktör Vincenzo Montella ve bek oyuncusu Mert Müldür, maçın oynanacağı Leipzig Stadyumu’nda basın toplantısı düzenledi.

Avusturya’nın turnuvanın iyi takımlardan birisi olduğuna dikkat çeken Vincenzo Montella, “Avusturya’ya karşı birkaç ay önce bir maçımız oldu. En iyi takım olduklarını düşünüyorum. Ekip olarak, takım olarak agresif pres yapabiliyorlar. Geçişlerde iyi olan bir takım. Birkaç gün önce söyledim. Bana kulüp takımını anımsatıyorlar. Bu bütünlüğü sergileyebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Kenan iyi bir oyuncu

Takımın genç yıldızı Kenan Yıldız ile ilgili düşünceleri sorulan Montella, “Kenan iyi bir oyuncu. Her antrenmanda kendini geliştirmeye çalışan birisi. Koşu hızı, mantalitesi gibi beğendiğim özellikleri var. İlk maçlarda birkaç gol atma şansı vardı ancak şansı yaver girmedi. Daha iyi bir iş çıkartmak için çalışacak” şeklinde konuştu.

Arda gibi bir oyuncunun yokluğunu hissediyorsunuz

Takımın diğer bir genç yıldızı Arda Güler ile ilgili düşüncelerini aktaran İtalyan teknik adam, “Yeterince iyiyseniz yaşınız yeterlidir. Arda yetenekli bir oyuncu. Bu ortada olan bir gerçek. Oyun içinde geliştirmesi gereken bazı alanlar var. Oyun içinde onun gibi bir oyuncunun eksikliğini hissediyorsunuz. Genç bir oyuncu, bir takım alanlarda kendisi geliştirmesi lazım. Bunu da yapacaktır” diye konuştu.

Bu kadar büyük farkla maç kaybettiğimi hatırlamıyorum

Mart ayında Avusturya ile oynanan hazırlık maçını da değerlendiren Montella, “O maçın ilk yarısı son derece eşitti. Herhangi farklı bir skorla bitebilir, iki takım da kazanabilirdi. İkinci yarıda psikolojik olarak bir düşüş yaşadık ve ezici bir mağlubiyet oldu. Bu kadar büyük bir skor farkı oyuncu ya da hoca olarak maç kaybettiğimi hatırlamıyorum" dedi.

Turnuvada grup maçları sonrasında bazı istatistiklerde ilk sıralarda yer aldıklarına dikkat çeken tecrübeli teknik adam, “İlk birkaç maçta oyuna baktığınız zaman en iyi üçüncü sıradaki takımız. 5 farklı oyuncudan, 5 gol bulduk. Bunları korner ya da frikik olmadan attık. Kaleye atılan şutlarda da öyle. 161 pozisyon yarattık, 53 tane driplingimiz var. Topa sahip olma konusunda harika iş çıkartıyoruz. Yarattığımız fırsatlara baktığımız zaman daha fazla gol atmamız gerekiyor. Topa sahip olduğumuz anlardan memnunum” şeklinde konuştu.

Takımdaki bütün oyuncular önemli

Takımdaki bütün oyuncuların önemli olduğuna dikkat çeken Montella, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takımdaki bütün oyuncular önemli. Bunu farklı oyuncularla attığımız gollerle gösterdik. Türkiye’nin başına geçtiğimden beri farklı bir takım oluşturmaya çalışıyoruz. Barış Alper de fark yaratan oyunculardan bir tanesi. Oyun planına, maçına türüne bağlı olarak farklı çözümler üretebiliriz. İki tane sırtı kaleye dönük oynayabilen oyuncumuz var. Bunlar Cenk Tosun ve Bertuğ Yıldırım. Maçın gidişatına göre ikinci forvet konusunu da düşünebiliriz.”

Hakan yeri dolmayan bir oyuncu

Millilerin turnuvada çok fazla sarı kart gördüğünün hatırlatılması üzerine Vincenzo Montella, “Ben her zaman takımdaki herkesin elimizde mevcut olmasını isterim. Yarın sahaya kaptanımız olmadan çıkacağız. Yeri dolmayan bir oyuncu. Çok iyi oynadı. İki sarı karttan sonra cezalı duruma düşüyorsunuz. Cezalı oyuncular kilit isimler. Bizi rahatsız eden bir durum. Bu boşlukları doldurmak için oyuncularımız da var" ifadelerini kullandı.

Okay Yokuşlu: Hollanda'yı saf dışı bırakacağız Okay Yokuşlu: Hollanda'yı saf dışı bırakacağız

Yetenekli oyunculara açık bir vizyonumuz var

Milli takım olarak genç yeteneklere açık olduklarını ifade eden Montella, şöyle konuştu:

“Takım olarak genç yeteneklere son derece açığız. 2003 doğumlu bir savunma oyuncumuz var. Ahmetcan Kaplan. Yetenekli bir oyuncu.Onun da burada oynaması ihtimal dahilinde. Yetenekli oyunculara açık bir vizyonumuz var.”

Avusturya maçında öç alma duygusuna kapılmamaları gerektiğinin altını çizen İtalyan teknik adam, “O dönem konuşmuştuk. İlk mesele bence duyguların bizi engellemesine izin vermemek. Öç alma duygusuna kapılmak doğru düşünmemizi engeller. Avusturya’nın nasıl bir oyun oynadığını biliyoruz. Kendi oyunumuzu, hedeflerimizi biliyoruz. Düşünce şeklimizin bu olması lazım. Geri kalanı sadece dedikodu” ifadelerini kullandı.

Yarın Leipzig Stadyumu’nun dolması beklediğini ifade eden Montella, sözlerini şöyle noktaladı:

“Tabii ki stadyumu kırmızı-beyaz bayraklarla dolmasını bekliyorum. Taraftarımız hep arkamızda oldu. Canlı bir atmosfer bekliyoruz.”

Mert Müldür: Bu maç daha özel olacak

Yarın oynanacak mücadelenin hazırlık maçına göre daha özel olduğunu belirten Mert Müldür, “Bu maç öncelikle daha özel olacak. Sonuçta çeyrek final bileti var. Her iki takımda o bileti almak istiyoruz. Umarım yarın iyi bir sonuçla gülen taraf biz oluruz. Biz rakibimizi iyi analiz ettik. Çok iyi hazırlandık. İlk maça benzer bir maç olmayacak. İnşallah tur atlayan taraf biz oluruz. Yarın çok önemli bir maç. Viyana’dan birçok arkadaşım ardı. Birçoğu statta olacak. Umarım iyi bir maç olacak ve umarım biz kazanırız” şeklinde konuştu.

Maç sonunda yaşanan coşkuyu yarın da hep birlikte yaşamak istediklerinin altını çizen Mert, şöyle konuştu:

“Zemine bastığımız zaman taraftarımızın görüntüsü nasıl ortaya çıkacak diye hayal ediyoruz. Önceki maçlarda bunu herkes gördü. Maçtan sonra o coşkuyu hep birlikte yaşamak çok ayrı bir duygu. İnşallah yarın da buna benzer duygular yaşarız.”

Moral motivasyon yüksek

Cezalı ve sakat oyuncuların yerlerine oynayacak isimlerin de birbirini iyi tanıdığını belirten Mert Müldür, “Cezalı ya da sakat oyuncu olursa antrenmanlarda birbirimizi tanıyoruz. 3, 4 haftadır beraber antrenmana çıkıyoruz. Herkes birbirini iyi tanıyor. Takımda moral, motivasyon yüksek. Kim oynarsa oynasın, problem olacağını düşünmüyorum” dedi.

Milli takıma gelen her oyuncunun yüzde 100’ünü vermesi gerektiğini belirten Mert, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben Fenerbahçe’de de kendimi hazır tuttum. Hayalimde şampiyonaya katılmak vardı. O gün gelene kadar kendimi hazır tuttum. O gün de geldi. Antrenmanlarda, maçlarda yüzde 100’ümü vererek formayı aldığımı düşünüyorum. Hoca da beni tercih ettiğinde elimden geleni yaptım.”

Alt yaş kategorilerinde Türkiye için oynadığını ve A Milli takım seviyesinde de Avusturya’yı seçme gibi bir ihtimalinin olmadığının altını çizen Mert Müldür, “Avusturya sağlam bir takım. Tek bir oyuncuyu seçmek bu anlamda istemem. Çok iyi oynuyorlar. Zayıflıklarını ve güçlü yanlarını iyi biliyorlar. Yüzde 100’lerini yansıtmak istiyorlar. Ben orada büyüdüm, okudum, futbola başladım. Belirli bağlantım, ilişkim var. Ancak U17 ve U19’da da Türkiye için oynadım. Bugün itibariyle milli takımdayım. Avusturya’da oynama ihtimali benim için yoktu” ifadelerini kullandı.

Dışardan yapılan sert yorumların kendilerini üzebildiğini belirten Mert Müldür, sözlerini şöyle noktaladı:

“Eleştiriler bizi etkilememeli, etkilemiyor da. Biz işimize odaklanmalıyız. İyi sonuçlar almak istiyorsak bunları takmamalıyız. Çok sert yorumlar bizi üzebiliyor. Biz ülkemizi mutlu etmek için buradayız.”

Kaynak: DHA