Haber: Halide Tonga

Veteriner hekimlere yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Fiziki şiddetin yanı sıra özellikle gıda kontrolleri sırasında hekimlerin kararına yönelik baskı uygulanıyor. Veteriner hekimlerin itibarına yönelik, hasta yakınları veya hayvan dostu olmayan kişiler tarafından özellikle sosyal medya üzerinden linçleme yapılıyor.

Veteriner hekimler, mesleki özgürlükleri, can güvenlikleri, bağımsız karar mekanizmaları ile iş yapabilmeleri için ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kapsamına alınmak istiyorlar. Talepleri ile ilgili, mobbinge maruz kalmadan karar verebilmek, veteriner hekimlere yönelik uygulanan fiziki veya pasif şiddetle ilgili seslerini duyurmak ve kanun düzenlemeleri kapsamında yer almak için 21 Ağustos’ta iş bırakma kararı aldı. Konu ile ilgili olarak Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Elipshaber’in sorularını yanıtladı.

Tüm veteriner hekimleri davet ettik

Ülke genelinde tüm veterinerler mi iş bırakacak?

Bizim ilde 81 ilde temsilciliklerimiz var. 56 şehirde de odalarımız var. Bazı odalarımız bölge odası. Örneğin İstanbul ve Yalova birlikte bir oda. Yani 56 odamız ve 81 ili içeren bütün veteriner hekimlerini kapsayan şekilde bu kararı Türk Hekimler Birliği ile aldı. Tüm alanlarda çalışan meslektaşlarımızı davet ettik. Yani serbest çalışan, muayenehanesiz, hastane ve polikliniği olan, kamuda çalışanlar, üniversitede çalışanların tümünü biz şiddet eylemine karşı durmak için davet ettik.

Veteriner hekimin kaygısı olmadan karar verebilmesi gerek

Peki talepleriniz nelerdir? Hangi konularda düzenleme bekliyorsunuz?

Ben hep şunu söylerim. Bireysel şiddet kişiye yapılır ama veteriner hekimlere yapılan şiddet yaygın etkisi nedeniyle aslında topluma yapılır. Şöyle bir örnekle açıklayayım. Gıda denetimi yapan bir veteriner hekim, aslında orada verdiği karar ile onlarca yüzlerce insanın sağlığı ile ilgili bir karar veriyor. Bir gıdanın tüketmeye uygun olup olmadığına ilişkin bir karar veriyor. Bunu verirken kâr kaygısı ile hareket edenlerin ya da başka kaygılarla hareket edenlerin baskısı, gözetimi olmadan bağımsız karar verebiliyor olması lazım.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği  Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan

‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kapsamına alınmak bir nebze olsun şiddeti azaltır

Veteriner hekimin ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ kapsamına alınması belki bir nebze olsun, ben yüzde 100 önleyeceğini düşünmüyorum bu ülkede ama bir nebze olsun bunun önüne geçebileceğini düşünüyorum.

Sadece bu alanda değil, yerel yönetimlerde, belediyelerde meslektaşlarımız çalışıyor. Ciddi bir baskı altındalar. Sanki yerel yönetimlerdeki aksaklıklardan örneğin donanımsal aksaklıklardan, personel yetersizliğinden, yardımcı personelden veteriner hekim sorumluymuş gibi tamamen hedefe veteriner hekimler konuluyor.

Veteriner hekimler hedef gösteriliyor, linç ediliyorlar

Sosyal medya üzerinden linç, fiziki şiddet, baskı, idarecilere yapılan baskı üzerinden gelen ikinci baskı şeklinde yerel yönetimlerde çalışan meslektaşlarımız da işlerini yapamaz hale geliyor. Çoğu da bırakıyor zaten. Özel çalışıyor ya da başka işlere gidiyor. En çok iş bırakılan alanlardan bir tanesi yerel yönetimler maalesef.

Muayenehanelerimiz de hizmet vermeye çalışıyor. Burada ilginç bir şekilde insanların karşısındaki kişinin hekim olduğunu unutup, işini nasıl yapacağını, operasyonu nereden nasıl yapacağını söyleyenler var. Ücreti beğenmeyip ücreti üzerinden baskı yapan kişiler var. Olmadı onlarca yıllık hem ticari hem mesleki birikimini sosyal medya üzerinden hedef göstererek hekimlerin zarar görmesine yönelik yapılan linçler var. Tüm bunlar öldürmeye kadar gitti. En son geçen sene, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde, gününü kutlamaya hazırlanırken Volkan Lale adında bir meslektaşımız Yozgat’ta bir gıdaya ‘Tüketilemez’ raporu verdiği için bıçaklanarak öldürüldü. Mobing, baskı ve fiziki şiddet var. Kamuda görev yapan bir veteriner hekim, bir gıda işletmesine kamu adına denetlemeye gittiğinde de bu şiddeti görüyor.

Acil vakalar ve bakımı devam eden hastalarımızla ilgili önlem aldık

21 Ağustos günü tedavi gören veya hastalanan hayvanlara ne olacak?

Acil vakalar ve kritik durumlar haricinde bir iş bırakma eylemi gerçekleşecek. Bizim hastanelerimizde zaten nöbetçi doktorlarımız var. Hemen hemen her şehirde artık hastane var. Ayrıca, veteriner hekimlik beşeri hekimlik gibi değildir.

Veteriner hekimlerin telefonları tüm hasta yakınlarında vardır. Dolayısıyla herhangi bir şey olduğunda gecenin herhangi bir vaktinde bile arayabiliyorlar. Bu ayrı bir tartışma konusu. Çalışma hürriyeti, can güvenliği, o saatte gelebilecek şiddetle ilgili ayrı riskler var. Ama her şeye rağmen veteriner hekimlerin telefonları hasta yakınlarında var. Öyle bir durumda arayıp zaten çağırabiliyor. Herhangi bir risk yok hayvanlar için o güne yönelik. Yatan hastalar için zaten yine odalarımız da uyardı, bakımlarına ve gözetimlerine devam edilecek. Bununla ilgili önlemler alınıyor.

Editör: Halide Tonga