Haber: Selim Ercan

Yeni eğitim-öğretim yılı bugün başlayarak yaklaşık 20 milyon öğrenci ders başı yaptı. Seçimlerin ardından artan hayat pahalılığı ve servis ücretlerine gelen zamlardan sonra veliler, bir yandan bütçelerini diğer yandan da çocukların sağlıklı büyümesi için beslenme çantalarına hangi yiyecekleri koyması gerektiğini düşünüyor.

Türkiye’de İlkokul öğrenci sayısı 2021-2022 eğitim öğretim yılında 5 milyon 433 bin 901 olarak kayıtlara geçti.  İlkokul öğrenci sayısı 948 bin 638’le en fazla İstanbul olurken 3 bin 110 ile ilkokul öğrenci sayısı en az Tunceli olarak belirlendi.

Bugün okula başlayan milyonlarca öğrencinin yaklaşık 300 TL’ye aldığı beslenme çantasında hangi yiyecekler olmalı? Çocukların sağlıklı beslenmeleri için neler tüketilmeli? Velilerin dikkat etmesi gereken konuları Uzman Diyetisyen Ecem Şahin’e sorduk.

“Her çocuk okula kahvaltısını yaparak gitmeli”

Elips Haber’e konuşan Şahin, öncelikle yeni öğretim yılının bütün çocuklara hayırlı, uğurlu ve kolaylıklı olması temennisinde bulundu. Uzman Diyetisyen Şahin, okul döneminin uzun bir dönem olduğunu ve çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Söz konusu enerji ihtiyacının sağlıklı beslenme ile karşılanması gerektiğine vurgu yapan Şahin, “Çocuklar ve aileler için doğru beslenmede öncelikle ilk uyarım; güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı. Her çocuk okula mutlaka kahvaltısını yaparak gitmeli” dedi.

“Kahvaltı tabağında yumurta, peynir ve süt olmalı”

Şahin, çocukların sağlıklı beslenmesi ve doğru büyümesi için kahvaltı tabağında neler olması gerektiğine ilişkin “Bu kahvaltı tabağında da günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıklı yiyecekler olmalı. Bunlar, yumurta, peynir, süt gibi sağlıklı büyüyüp gelişmesini de destekleyecek besinler olmalı” diye konuştu.

Bazı öğrencilerin kahvaltısını okulda yaptığına dikkat çeken Diyetisyen Şahin, “Burada velilerimiz çocuklarının okulda beslenme planlarını detaylı şekilde inceleyebilirler. Çocuklarının kahvaltıda ne tükettiklerini velilerin kontrol etmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“Beslenme çantasında süt, kefir, fındık, ceviz, badem ve meyve gibi sağlıklı yiyecekler olmalı”

Velilerin, çocuklarını okula gönderirken onlara harçlık vermek yerine evde hazırlanan yiyeceklerin kullanılmasının daha sağlıklı olduğuna vurgu yapan Şahin, şöyle devam etti:

Çocuğumuzu okula gönderdikten sonra tabi ki ona harçlık vermek yerine evden hazırladığımız yiyecekleri kullanabiliriz. Bunlar doğal yiyecekler olmalı. Beslenme çantasında; süt ve kefir aynı zamanda sağlıklı yiyecekler olan kuruyemişlerle birlikte günlük vitamin, mineral ihtiyaçlarını karşılayacak yiyecekler olmalı. Kuruyemiş olarak özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yemesi kolay yiyecekleri tercih edebiliriz.

Bunlar çocuklarımızın hafızasını güçlendiren sağlıklı yiyecekleridir. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını sağlayacak meyvelerde beslenme çantasına konulmalı.

“Sağlıklı beslenme çeşitlilik gerektirir”

Sağlıklı beslenme aynı zamanda çeşitlilik gerektirir. O yüzden beslenme çantasını düzenlerken de her gün aynı meyveleri koymak yerine meyvelerini değiştirip ya da kullandığımız kuruyemişleri değiştirip bir gün süt diğer günde kefir koyabiliriz. Sağlıklı atıştırmalıkların en doğalı evde yapılan yiyeceklerdir. Kendi yaptığımız bir kek, kendi yaptığımız bir ev poğaçası bazen bir krep olabilir ancak genellikle ev yemeklerini tercih etsek daha da güzel olacak.”

Okul kantininden neler alınmalı?

Okul kantinlerinden nelerin alınabileceğine yönelik Şahin, “Okul kantininden tabi ki alışveriş olabilir ama kantinden ne alındığı önemli. Kantinlerde daha çok süt, meyve ve kuruyemiş gibi yiyecekleri tabi ki çocuğumuz bunu alabilir. Paketli, hazır gıdalı, şeker oranı yüksek yiyeceklerin hiçbir besleyici değeri yok. Sağlıklı da değil. O yüzden bunları tüketmemeleri daha doğru olacaktır” dedi.

“Fast food tüketimi çok fazla; ev yemeğinden uzaklaşıldıkça kilo problemi yaşıyoruz”

Öğrencilerin aşırı kilo problemi yaşamaması için velileri uyaran Şahin, sağlıklı beslenmeye en ufak yaştan itibaren başlanması gerektiğini belirtti. Şahin,  “Çocuklar şuanda çok fazla hareketsiz kalıyor. Fast food tüketimi çok fazla yani ev yemeğinden uzaklaşıldıkça kilo problemi yaşıyoruz. Bunun için evde hazırladığımız yiyecekleri tükettikçe daha doğru büyüyüp gelişecekler. Bunun doğrultusunda da kilo kontrolü sağlayacaklar” açıklamasında bulundu.

Editör: Selim Ercan