Artvin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, Türkiye'deki fındık işleyen firmaların tekelleşme olmadan çeşitlenmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Toprak Mahsulleri Ofisi’nin burada çok daha aktif rol oynayarak fındık üreticisine sahip çıkmasına ihtiyacımız var. Fındıkta bu seneki fiyat beklentimiz, en azından 120 lira bandında olması. Üreticimiz açısından bu fiyatın altında fiyatın açıklanması halinde, üreticimizi ciddi anlamda mağdur olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"Kaliteli fındık üretiyoruz"

İl bazında 7 bin 500 ton fındık üretiminin gerçekleştiği Artvin’in Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, fındık üreticisinin yaşadığı sorunlara işaret ederek, şunları dile getirdi:

“Fındıkta ilimizde yaklaşık 7 bin üreticimiz var bunlar da Borçka ve Murgul ilçelerinde fındık üretimi yapıyorlar. Artvin olarak yaklaşık 7 bin 500 ton fındık üretimi yapıyoruz. İklimsel koşullara göre biraz düşmüş olsa da düştüğü dönemlerde bile yaklaşık 5 bin ton kaliteli iyi bir fındık ürettiğimizi düşünüyorum. Buna ülkemizin ilk ve tek biyosfer rezervi olan Macahel’i de eklediğimiz zaman gayet kaliteli Karadeniz'de hatırı sayılır kalitede fındık üretiyoruz. Fındıkla ilgili ciddi sorunlarımız var tabi, öncelikle fındık arazilerimizin yenilenmesine ve fındık arazilerinin gençleştirilmesine ve bakımının yapılması noktasında devlet desteğine ihtiyacımız olduğu gibi beraberinde de çiftçimizin eğitilmesi ve aynı zamanda arazilerinde ıslah edilmesi gerekiyor ki verimliliği arttırabilelim. Tabi bunları yapmak için, daha kaliteli ve daha verimli fındık üretebilmek için fındık üreticisinin gelirinin yükseltilmesine ihtiyaç var.

"Fındıkta beklentimiz 120 lira"

Bu bir zincir halkası, üretici üretecek, sanayi işleyecek ama üretici burada para kazanamadığı durumda ve sadece geçimini kıt kanaat yapabildiği noktada bahçenin ıslah edilmesi üretimi artırabilmesi için ek bir bütçe ayırmakta zorlanıyor ve doğal olarak da yapamıyor. Dolayısıyla fındıkta üreticiyi tatmin eden, geçimini sağlarken araziye de hizmet eder bir fiyatın açıklanmasına ihtiyaç var.

Özellikle ülkedeki fındık işleyen firmaların tekelleşme yaratmaksızın daha çeşitlenmesine ihtiyaç var. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin burada çok daha aktif rol oynayarak fındık üreticisine sahip çıkmasına ihtiyacımız var. Fındıkta bu seneki fiyat beklentimiz, en azından 120 lira bandında olması ki, beklentimiz de bu yönde. Üreticimiz açısından bu fiyatın altında fiyatın açıklanması halinde, üreticimizi ciddi anlamda mağdur olacağını düşünüyorum.

Editör: Deniz Dalgıç