Dünyanın en büyük kripto vurgunlarından birini yaptığı iddia edilen İsveç vatandaşı Andreas Szakacs, İstanbul Beykoz'da yakalandı.

Gazeteci Timur Soykan, Birgün gazetesindeki köşesinde, Szakacs'ın Türk vatandaşı olduktan sonra Emre Avcı adını aldığını belirtti. Avcı, Szakacs'ın Dubai merkezli Omegapro isimli şirkette yüzde 300 kâr vaadiyle insanları dolandırdığını kaydetti.

Szakacz’ın ponzi yöntemiyle vurgun yaptığını yazan Soykan; Kolombiya, Meksika, Nikaragua, Arjantin, Şili, Hong Kong, Singapur, İngiltere, Fransa, Belçika, Nijerya, Kongo, Hindistan, Güney Kore’nin arasında olduğu çok sayıda ülkede temsilcileri olan şirketi 2,5 yıl içinde 3 milyon insanı ikna ettiğini aktardı.

"Dünyanın dört bir yanındaki 3 milyon insan dolandırıldı"

Soykan "Dünyayı dolandırdı Beykoz'da yakalandı" başlıklı yazısında şu ayrıntıları aktardı: 

Erdal Beşikçioğlu sözünü tuttu: 5 sokak köpeği belediyede görevlendirildi Erdal Beşikçioğlu sözünü tuttu: 5 sokak köpeği belediyede görevlendirildi

"İddiaya göre; bu şirket aslında bir Ponzi dolandırıcılığıydı. Yeni yatırımcılardan gelen parayla önceki yatırımcılara ödemeler yapıyorlar ve vurgun için para birikiyordu. Hatta şirketin sermayesinin 2017’de dünyanın en büyük kripto vurgunlarından OneCoin’de elde edilen coinler olduğu iddia edildi. Kripto Kraliçesi diye bilinen Ruja Ignatova 2017’de OneCoin ile 4 milyar dolarlık vurgun yapmıştı. Kasım 2022’de OmegaPro, paralarını çekmek isteyen yatırımcılara ödemelerini durdurdu. Temmuz 2023’te ise şirket tamamen kapandı. İddiaya göre; dünyanın dört bir yanındaki 3 milyon insan dolandırıldıklarını anladı. Szakacs  (Emre Avcı) Dilawar Singh ve Miki Simms ortadan kayboldu. İddiaya göre; 4 milyar dolarlık bir vurgun yaptılar.

Çok sayıdaki davaya karşın Emre Avcı ve ortakları bulunamıyordu, Dubai’de oldukları düşünülüyordu. Ancak yine baş aktör Türkiye’den, İstanbul’dan çıktı. Szakacs (Emre Avcı) 1988 İsveç doğumlu. Annesi İsveçli, babası ise Türk asıllı. Andreas Szakacs, Türkçe bilmiyor. OmegaPro vurgunundan sonra sessiz sedası İstanbul’a gelmiş ve Beykoz’daki Acarkent Sitesi’ndeki villalara ailesiyle yerleşmişti."

Kaynak: Haber merkezi