KPSS Lisans oturumları sıralamaları yenilendi KPSS Lisans oturumları sıralamaları yenilendi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ve 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun yayınlanmasıyla birlikte, üniversite adayları için tercih dönemi yarın, 25 Temmuz Perşembe günü başlıyor. Tercih süreci, 2 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu süreçte adaylar, akademisyenlerden bölümler hakkında bilgi alabilirken, uzman tercih danışmanlarından da destek alabiliyor.

Başarı Sıralamasına Göre Tercih Yapmanın Önemi

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Psikolog Nizam Aydın, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Aydın, tercih yaparken iki açıdan değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti: teknik ve akademik. Teknik açıdan, adayların başarı sıralamasına göre tercih yapmaları gerektiğini vurgulayan Aydın, “Başarı sıralamasına göre en çok istedikleri, hayal ettikleri üniversite ve bölümü en üst sıraya yazmaları gerekir. Alt sıralara indikçe, başarı sıralamasına yakın ve altında olan üniversiteleri yazmalılar” dedi.

Tercih Listesinde Tüm Kısıtlamaları Anlayın

Aydın, adayların 24 tercih hakkının tamamını kullanmak zorunda olmadığını belirtti. “24 tercihin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Mantıklı hareket etmek önemli. Az sayıda tercih yapmak ya da sırf yerleşmek için çok fazla tercih yapmak gerekmiyor” şeklinde konuştu.

Akademik Değerlerin Önemi

Aydın, tercih yaparken akademik değerlendirmenin de önemli olduğunu ifade etti. Öğrencilerin üniversitelerin akademik kadrolarını, sunulan imkanları, ders müfredatlarını ve uluslararası fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. “Üniversitelerin sunduğu öğrenci kulüpleri, Erasmus imkanları ve akreditasyonlar gibi faktörlere dikkat edilmelidir” diye ekledi.

TYÇ Logolu Programların Avantajları

Aydın, TYÇ logolu programların önemine de değindi. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) onaylı 45 programı olduğunu belirten Aydın, “Bu tür diplomalar, uluslararası geçerliliği olan belgeler sağlar ve yurt dışında eğitim ya da iş fırsatlarında avantaj sunar” dedi.

Psikolojik Tavsiyeler ve Sakin Kalma

Son olarak, Aydın öğrenciler için psikolojik tavsiyelerde bulundu. “Sakin olmaları ve acele etmemeleri gerekiyor. Öğrenciler, gözlerini kapattıklarında hangi mesleği yapmak istediklerini ve bu meslekten ne kadar keyif alacaklarını düşünmeliler. Bu süreçte, ailelerin de kaygılarına rağmen, öğrenciler sağlıklı kararlar vermelidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA