155 ülkede insan haklarının durumunu mercek altına alan yıllık raporunu yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, dünyanın şiddetlenen çatışmalar ve uluslararası hukukun neredeyse topyekün çöküşünün korkunç sonuçlarıyla baş başa kaldığını belirtti. Rapora göre 2023 LGBTİ+ kazanımları şöyle:

Letonya medeni birliktelikleri yasallaştırdı. Tayvan’da farklı ülke uyruklu eşcinsel çiftlerin çoğunun evlilik hakkı tanındı. Namibya, ülke dışında yapılan eşcinsel evliliklerde eşlerin göç statülerini düzenli hale getirebilmesine izin verdi. Fakat 62 ülke onaya dayalı eşcinsel ilişkiyi hala suç saymaya devam ediyor.

LGBTİ+ haklarındaki gerilemeler

2023 LGBTİ+ haklarındaki gerilemeler şöyle:

Rusya, ‘uluslararası LGBT hareketi’ aşırılık yanlısı kabul ederek LGBTİ+ haklarıyla ilgili kamusal etkinlikleri yasakladı. Çin’de önde gelen bir LGBTİ+ örgütü, LGBTİ+ karşıtı politikalar nedeniyle kapatıldı. Guatemala’da 34 kişi cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği ve ifadesi nedeniyle öldürüldü. Uganda, ‘nitelikli eşcinsellik’ suçuna ölüm cezası getirdi.

İnsan haklarını bekleyen en önemli zorluklar

Küresel değerlendirme şu dört konuya odaklanıyor;

Deney sırasında tüpün kırılmasıyla üzerlerine 'sülfürik asit' sıçrayan 8 öğrenci taburcu edildi Deney sırasında tüpün kırılmasıyla üzerlerine 'sülfürik asit' sıçrayan 8 öğrenci taburcu edildi

Silahlı çatışmalarda sivillere yaklaşım, toplumsal cinsiyet adaletinde hız kazanan gerileme, ekonomik krizler, iklim değişikliği ve çevre tahribatının en fazla ötekileştirilen topluluklar üzerindeki orantısız etkileri ve üretken yapay zeka dahil yeni ve halihazırdaki teknolojinin oluşturduğu tehditler. Bu başlıklar Uluslararası Af Örgütü’nün bakış açısına göre 2024’te ve gelecek yıllarda dünya genelinde insan haklarını bekleyen en önemli zorlukları ifade ediyor.

Kaynak: Diken