Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, rekabetin eksikliği nedeniyle fiyatların yükseldiğini ve bunun da enflasyonu tetiklediğini belirtti. Piyasada az sayıda rakip olduğunda, tekelci zihniyetin egemen olduğunu ve bu durumun fiyatların yüksek olmasına neden olduğunu ifade etti. Palandöken, perakende sektörünü düzenleyen yasaların eksikliklerinin giderilmesinin enflasyonla mücadelede önemli bir araç olduğunu vurguladı.
"Perakende yasası her yıl aynı kalıyor, ancak bu yasanın güncellenmesi gerektiği tartışmasız bir gerçek" diyen Palandöken, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de haftalık tatil günü ve mağaza açılış kapanış saatlerinin belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bu adımların enflasyonla mücadelede önemli bir adım olacağını söyledi.
Perakende yasası güncellenmeli
Bendevi Palandöken, perakende sektöründe yaşanan kuralsızlığın esnafı zor durumda bıraktığını belirtti. Esnaf ve sanatkârın, maharetleriyle ürettikleri ürünleri satarken herhangi bir sıkıntı yaşamadığını ancak kuralların olmamasının haksız rekabete yol açtığını ifade etti. Esnafın korunabilmesi için Perakende Yasası’nda yapılacak düzenlemelerin önemini vurgulayan Palandöken, kuralların konmasının enflasyonu düşürmenin tek yolu olduğunu söyledi.
Mevcut yasalarda eksikliklerin giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde fiyatların kontrol altına alınmasının zor olacağını belirten Palandöken, denetimlerin sadece birkaç iş yerini kapsayarak sorunların çözülmeyeceğini söyledi. Denetimlerin, kaynağından başlaması ve fiyat analizlerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Palandöken, özellikle temel gıda maddelerinin ve ev hanımlarının tükettiği temizlik malzemelerinin fiyat artışlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Fiyat artışlarının temel nedenlerinden birinin, rekabetin yokluğu ve kuralların eksikliği olduğunu belirten Palandöken, Perakende Yasası’ndaki eksikliklerin giderilmesinin şart olduğunu yineledi.
"Yazılan cezaların tekrar vatandaşlardan alınması söz konusu olabilir. Bu nedenle denetimlerin sadece ürünlerin piyasaya arzından sonra yapılması yeterli olmayacaktır. Kaynağından başlanarak daha kapsamlı bir denetim yapılması gerekmektedir" diye konuştu. Ayrıca, denetimlerin fiyatlar üzerindeki gerçek etkisinin de önemli olduğunu belirterek, Maliye, Ticaret ve Tarım Bakanlıkları’nın denetimlerin etkinliğini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.