Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün aylık yağış oranlarına göre, Türkiye geneli 2024 yılı haziran ayı yağışlarında normale göre yüzde 65 azalma oldu. Haziran ayı normali (1991-2020) metrekareye 33,6 mm olan Türkiye'de 2023 yılı haziran ayı yağışı 58,1 mm, 2024 yılı haziran ayı yağışı ise 11,9 mm olarak kaydedildi. Yağışlarda normalleşme yüzde 65, geçen yıl haziran ayı yağışlarına göre ise yüzde 80 azalma meydana geldi. Türkiye genelinde son 23 yılda düşük haziran ayı yağışları yaşandı.

Ege Ve Akdeniz'de 23, Marmara Ve Karadeniz'de 21 yılın en düşüğü

Haziran ayı yağışları Batı ve Orta Karadeniz, Kırklareli hariç Marmara Bölgesi'nin tamamı, Kıyı Ege, Antalya'nın doğusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinde normaline göre yüzde 60'a varan azalmalar gösterdi. Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illeri sahil kesimlerinde yüzde 20'nin üzerinde artışlar görüldü. Bölge genel yağışlarda tüm bölgenin normal altında yağış aldı. En fazla azalma gösteren bölge yüzde 92 ile Marmara Bölgesi oldu. Ege ve Akdeniz bölgelerine 23 yıl, Marmara ve Karadeniz bölgelerine 21 yıl, İç Anadolu Bölgesi'ne ise 12 yılda düşük yağış düştü.

En fazla Rize, en az İzmir

İl genel yağışlarda en fazla yağış metrekaresi 97 mm ile Rize'de, en az yağış ise 0,4 mm ile İzmir'de oldu. Normale göre en fazla artma yüzde 26 ile Hakkari'de, en fazla azalma ise yüzde 98 ile Çanakkale'de meydana geldi. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova'da oğul 64 yıl, Adana, Ardahan ve Osmaniye'de oğul 44 yıl, Adıyaman, Aydın ve Kütahya'da oğul 23 yıl, Manisa'da oğul 22 yıl, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskisehir, İstanbul, Karabük ve Kastamonu'da 21 yıl boyunca düşük yağış yaşandı.

Ankara'da TIR, yolcu indiren otobüse arkadan çarptı; kaza kamerada Ankara'da TIR, yolcu indiren otobüse arkadan çarptı; kaza kamerada

3,4 yağışlı gün görüldü

1991-2020 normali 6,5 gün olan Türkiye genelinde hazıran arasında ortalama 3,4 yağışlı gün görüldü. Yağışlı gün kontrolü Ege Bölgesi'nin orta ve kıyı bölümü ile Antalya'nın batısı, Adana'nın güneyi, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde 3 gün sonra düştü. Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimleri ile Doğu Karadeniz çevrelerinde 10-15 gün süreyle gerçekleştirildi.

Kaynak: DHA