Şeker hastalığı, kan şekeri seviyesinin normalden yüksek olduğu kronik bir hastalıktır. Vücuttaki enerji için kullanılan glikozun seviyesini düzenleyen insülinin yetersiz üretimi veya etkili kullanılmaması sonucunda ortaya çıkar. Diyetisyen Ayşe Merve Demirci, diyabet hastalığı ve önleyici tedbirler hakkında bilgi verdi. Türkiye'de 20 yaş üstü her 7 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu belirten Demirci, diyabetin en yaygın belirtilerinin su içme isteğinde artış, çok fazla idrara çıkma, iştahta artış olmasına rağmen kilo kaybı, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu olduğunu belirtti.
‘’Türkiye’de her geçen gün diyabet vakaları artıyor’’
Demirci, diyabetin yaygın bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, "Diyabet, adeta sessiz bir hırsız gibi sağlığımıza sızıyor ve yavaşça yaşam kalitemizi çalıyor. Ancak bu tehlike görünmez değildir. Diyabet, kan şekeri seviyelerinin kontrolsüz bir şekilde yükselmesi sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. İnsülin hormonunun yetersiz üretimi veya etkili kullanılamaması, vücuttaki enerji kaynağı olan glikozun dengesini bozar. Bu dengesizlik ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Türkiye'de her geçen gün diyabet vakalarının artması endişe vericidir. Ancak bu durumun önüne geçmek mümkündür. Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla diyabet riskini önemli ölçüde azaltabiliriz" sözlerini kaydetti.
‘’Hareketsiz yaşam tarzı diyabete yol açar’’
Demirci, diyabetin genellikle obezite, hareketsiz yaşam tarzı, dengesiz beslenme gibi faktörlerle ilişkilendirildiğine dikkat çekerek, "Diyabet, tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ana tipe ayrılır. Tip 1 diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesinden kaynaklanır ve genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar. Tip 2 diyabet ise vücudun insüline olan direncinin artması sonucu ortaya çıkar ve genellikle yaşam tarzıyla ilişkilendirilir. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak, dengeli ve çeşitli beslenmek, stresi yönetmek, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak gibi önlemler diyabetin önlenmesinde büyük rol oynar" ifadelerini kullandı.
‘’Türkiye’de 20 yaş üstü her 7 kişiden birisi diyabet hastası’’
Demirci, diyabet hastalığı ve önleyici tedbirler hakkında bilgi vererek, ‘’Türkiye’de 20 yaş üstü her 7 kişiden birisi diyabet hastası. Şeker hastalığının en yaygın belirtileri; su içme isteğinde artış, çok fazla idrara çıkma, iştahta artış olmasına rağmen kilo kaybı, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu gibi şikâyetlerdir. Diyetisyenler, diyabetin kontrol altına alınması ve önlenmesi için yaşam alışkanlıklarının benimsenmesini önermektedir. Sağlıklı bir diyet, işlenmiş gıdalardan kaçınma ve doğal ürünlere yönelme diyabet riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Ayrıca, düzenli fiziksel aktivite yapmak, kilo kontrolünü sağlamak ve stresi azaltıcı aktivitelerle ilgilenmek de diyabetin önlenmesinde ve kontrol altına alınmasında etkili olabilir. Diyabet, sessizce ilerleyen ancak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi ile diyabetin ilerlemesi önlenebilir. Düzenli sağlık kontrolleri yaparak bu hastalığın önüne geçmek mümkündür’’ dedi.